България ще бъде представена от 8 атлети на Световното първенство по лека атлетика за мъже и жени в Пекин, което ще се проведе от 22 до 30 август.

За китайската столица пътуват пет жени и трима мъже. Поради контузия в кръста от отбора отпадна бронзовата медалистка на гюле от Евро 2015 в зала в Прага Радослава Мавродиева.

Сребърната медалистка в тройния скок от същия шампионат Габриела Петрова вече е в Пекин и се подготвя за старта на световното.

"Изпращаме в Пекин най-добрите ни атлети в момента", коментира президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. "Жалко, че Радослава Мавродиева отпада, но тя има силни болки в кръста от европейското отборно в Стара Загора през юни и няма смисъл да рискуваме със здравето й".

"Вярвам, че опитните атлети като Ивет, Венелина, Георги Иванов и Силвия ще покажат, че наистина са сред най-добрите в света. Младите Георги Цонов, Мирела Демирева и Митко Ценов са в добра форма и също тръгват с големи амбиции. Не е лъжа, че най-големия ни шанс за медал е в Габриела Петрова. И останалите обаче имат сили за поне 3-4 финала. Пожелавам на всички да гонят на световното личните си резултати, а защо не и да ги подобрят. Вярвам, че участието на атлетите ни в Пекин ще е поредната положителна стъпка към олимпиадата в Рио догодина", допълни Карамамаринов.

Национален тим на България за Световното в Пекин:

ЖЕНИ:
100 и 200 м – Ивет Лалова-Колио
3000 м стипълчейз - Силвия Дънекова
скок височина - Мирела Демирева и Венелина Венева-Матеева
троен скок - Габриела Петрова

МЪЖЕ:
3000 стипълчейз - Митко Ценов
гюле - Георги Иванов
троен скок - Георги Цонов.