Както казваше американският писател Марк Твен, "съобщенията за моята смърт са силно преувеличени", ала в ерата на интернет хакерите станаха виртуози в изкуството да представят за мъртъв жив и здрав човек.

По време на изложбата Def Con, която преминава в Лас Вегас, човек може да стане "убиец онлайн", като използва некролозите, разпространявани в мрежата, за да представи някого за мъртъв, макар той да не е.

Това е световен проблем, подчертава австралийският специалист по информационна сигурност Крис Рок в лекцията си, озаглавена просто "Ще ви убия". Целта е да се постигне едно лице официално да стане мъртвец, като се получи от властите смъртен акт. Това предполага лекар, който да попълни един формуляр и погребална агенция – друг формуляр, изтъква Крис Рок.

След като тези документи са доставени онлайн, може вече да се получи смъртен акт. Лесно е обаче да вземеш самоличността на лекар благодарение на неговото име, адрес и номер на лиценза, тъй като всички тези неща са достъпни в интернет. "Чиракът-убиец" може лесно да си присвои самоличността на лекар.

След това благодарение на регистри, също на разположение онлайн, е лесно да се измисли причина за смъртта, като се използва подходящ език и медицински термини и същевременно се избягват всички думи и подробности, които може да събудят подозренията на властите, което са оправдае аутопсия.

Вторият етап е да се присвои самоличността на служител на погребална агенция, за да се извади смъртен акт. Крис Рок доказва също, че това съвсем не е сложно. И тук всички сведения са на разположение в Мрежата и не представлява трудност сам да се представиш за погребален служител.

Австралийският експерт дори е създал интернет сайт на измислена погребална агенция, което му позволило да получи необходимия акт. След като всички тези процедури бъдат изпълнени, всеки може да се окаже "официално" мъртъв.

Можете да убиете когото си поискате, категоричен е Крис Рок. Никой не е пощаден. След това той описва няколко сценария, един от които дори позволява човек да убие самия себе си, за да получи застраховка, или да си отмъсти на някого.

Някои от жертвите може дълго време да не знаят, че са мъртъвци, докато не се сблъскат с тази трагична реалност, извършвайки административни постъпки като подновяване на паспорта или получаване на шофьорска книжка.

Крис Рок се е заинтересувал от проблема, след като австралийска болница по грешка обявила 200 пациенти за мъртви.

Както е възможна фалшива смърт, така е възможно и фалшиво раждане. Получаването на акт за раждане е още по-лесно от смъртен акт, тъй като не изисква участието специалист-акушер и на родители.

След като веднъж сте се идентифицирали онлайн като лекар, не само можете да убивате когото си поискате, но и можете да изродите колкото бебета пожелаете, казва той с усмивка.

Докато тези бебета станат пълнолетни, хакерите може да ги използват за получаване на семейни надбавки, на заеми и дори да отворят банкови сметки.

Можете дори да създадете самоличности онлайн за вашите деца и те да изберат онази, която искат, след като станат пълнолетни, твърди Крис Рок.

Той е написал книга, озаглавена "Жътвата на бебетата. Виртуалните бебета – бъдещето на финансирането на тероризма и прането на пари".