Стартиращата компания Leanplum, в която съосновател е българинът Момчил Кюркчиев, получи финансиране от 11.6 млн. долара. Голямата част от сумата дава един от най-големите фондове в Силициевата долина - Kleiner Perkins Caufield&Byers, както и досегашният акционер Shasta Ventures. Това е вторият път, в който инвеститор влага средства в дружеството. Общото финансиране дотук е 17.2 млн.долара, съобщава електронното издание capital.bg.
Момчил Кюркчиев е роден в София, но е израснал в Русе, където родителите му се преместват - баща му е оперният певец Димитър Кюркчиев, а майката - преподавателката по облигатно пиано в Училището по изкуствата Боряна Кюркчиева. Разбира се, че момчето свири от 5-годишно на пиано, но в Английската гимназия, където учи, увлечението по математиката надделява. Момчил печели олимпиади и състезания по математика години наред, а Центърът за ученическо научно и техническо творчество в Русе остава за него „уникалното място“, където е почувствал силата и магията на бъдещите си занимания. 
Момчил Кюркчиев завършва три бакалавърски степени в State University of New York - математика, информатика и изчислителни науки. Година преди да се дипломира, кандидатства за стаж в Google, където е приет за три месеца, а от 2007 г. му предлагат постоянна работа в интернет гиганта: да отговаря за системната администрация на търсачката Google. 
Младият програмист и колегата му Андрю Фърст обаче решават да загърбят сигурната и престижна работа, за да създадат собствена компания. Така основават стартъпа Leanplum - първата дейност е разработка на А/В тестове, които позволяват бързо и лесно тестване на промените за мобилни приложения. А отскоро е в ход и нова услуга за оптимизация на мобилен маркетинг - за изпращане на персонални съобщения и известия на потребителите. Сред големите клиенти на Leanplum са британската верига супермаркети Tesco, платформата за пътувания Expedia, StumbleUpon, SlideShare и Prezi.
В момента в компанията работят 33 служители в офисите в Сан Франциско, София и Лондон. Плановете са фирмата да удвои персонала си в САЩ и България.