Общината ще монтира нови чешмички в алеите на бул. „Фердинанд“ и „Цар Освободител“. Старите там са изцяло унищожени, след като преди повече от десет години водоподаването към тях е било прекъснато, съобщиха от администрацията. Възстановяването им е свързано с подмяна и изграждане на ВиК отклонения, ремонт и при необходимост изграждане на нови водомерни шахти, както и водомерни възли, като това ще бъде направено с общински пари. 
През последните седмици Общината възстанови градските чешмички в градинката на кръстовището на ул. „Панайот Хитов“ и ул. „Оборище“, на пл. „Хан Аспарух“ и на алеята при блок „Некрасов“ на ул. „Борисова“. 
Със средства, дарени от „Ротари клуб Русе - Дунав“ пък ще бъде възстановена чешмичката срещу Халите.
Планираме ежегодно в бюджета на Общината да залагаме средства за възстановяване на стари чешми или за изграждане на нови, каза кметът Пламен Стоилов, като допълни, че е изключително загрижен за честите прояви на вандализъм в града. Тъжно е, че има хора, които не си дават сметка до какво биха довели нанесените от тях щети. Почти невъзможно е да контролираме тези процеси, затова разчитаме и вярваме на самосъзнанието на русенци, които да съхранят и запазят родния си град чист и подреден, коментира той. Стоилов подчерта, че дори и с поставяне на видеонаблюдение не може да се обхванат абсолютно всички съоръжения, и затова призовава русенци да бъдат истински европейци.