Д-р Йосиф Новаков е завършил Медицинския университет в Плевен през 1985 година. В следващите две години той работи като участъков лекар във Втора поликлиника в Русе, като едновременно специализира вътрешни болести в София. През 1987 започва работа в Трето вътрешно отделение в болницата, а от 2005 година работи в Ендоскопското отделение. От 22 март тази година д-р Новаков е зам.председател на Борда на директорите на Многопрофилна болница-Русе.

- Д-р Новаков, какви пациенти посещават Ендоскопския сектор в Многопрофилна болница-Русе?
- Пациентите, които се преглеждат, изследват и лекуват в Ендоскопския сектор, са със заболявания на хранопровода, стомаха, дебелото черво, черния дроб, панкреаса и жлъчката. Това са предимно възпалителни процеси, като голяма част от тях са с хроничен ход.
Най-много са пациентите с остри увреждания на храносмилателната система, довели до тежки кръвоизливи от хранопровод, стомах и дебело черво. Те могат да бъдат диагностицирани с изключителна точност единствено по ендоскопски път, който показва мястото на изтичане на кръв и причината за възпалението. Чрез този метод се правят и манипулации за спиране на кръвотеченията, което на практика помага на пациента да понесе лесно лечението, което продължава с медикаменти. Ако това не помогне за решаване на проблема, болният се подлага на операция.
В Ендоскопския сектор се диагностицират и лекуват още туморни заболявания на храносмилателната система. Това лечение преминава в няколко етапа - първо се открива проблемът, после се взема тъканна проба от тумора, която се изследва в лаборатория за хистопатологичен анализ, за да се установи дали възпалението е доброкачествено, или злокачествено. Накрая лекарят решава дали да оперира пациента, или да го лекува с медикаменти, лъче- и химиотерапия.

- Как се откриват кръвотеченията и туморите?
- За тази цел секторът разполага с ендоскопски апарати с оптични сонди, които се въвеждат през устата или ануса и дават възможност да се огледа вътрешността на храносмилателната система. Цветната картина излиза на монитор, на който лекарят и пациентът виждат отделните зони в червото и болното място излиза наяве.

- Колко пациенти със злокачествени тумори в дебелото черво са открити през миналата година?
- За съжаление в региона населението застарява и раковите заболявания са по-чести. За миналата година са открити над 220 русенци с рак на дебелото черво и над 180 с карцином на стомаха. За първото полугодие на тази година бройките са наполовина. 
Лошото е, че почти ежедневно се откриват пациенти с ракови заболявания на дебелото черво и на стомаха, като през последните години те бележат ръст. До голяма степен това се дължи на качеството на техниката и добре обучения да извършва качествени прегледи персонал в сектора. В миналото пациентите със злокачествени тумори също не бяха малко, но проблемите при тях излизаха наяве, едва когато заболяванията стигаха в напреднала фаза. Сега апаратурата, с която разполагаме, дава възможност ракът да се открие навреме и да се назначи адекватно лечение.

- Какви са симптомите на раковите заболявания на дебелото черво и стомаха?
- Първи признаци за тези коварни болести са честото и рядко изхождане по голяма нужда. Ако има промяна в цвета и формата на изпражненията или слуз и кръв по тях, това също е показател за незабавно търсене на медицинска помощ. На трето място появата на гноен абсцес в ануса или в стомаха довежда до рязко спадане на кръвното налягане и загуба на равновесие, което също е ясен сигнал пациентът да си направи обстоен преглед. Честите повръщания също подсказват, че нещо в стомаха не е наред. Пренебрегване на тези симптоми или лекуването им с различни медикаменти по бабешки довеждат само да усложняване на болестта.

- Какво лечение се прилага на пациенти, при които туморите в дебелото черво и стомаха са открити навреме?
- Според естеството на заболяванията се прилагат и леченията. Ако пациентите трябва да бъдат оперирани поради напредване на степента на болестта, те се насочват към хирургични клиники за премахване на злокачествените тумори. За комплексно лечение с медикаменти и лъче- и химиотерапия се използват услугите на онколози. Често пъти обаче на пациенти се прилага и оперативно, и комплексно лечение. Доброкачествените тумори се отстраняват при нас в Ендоскопския сектор, без да се извършват разрези на кожата. Това става чрез специфични инструменти, които са част от ендоскопските апарати и под оптичен контрол на окото позволяват туморите да бъдат отстранени и изпратени за експертиза. С тях се овладява и голям процент от случаите на кръвоизливи в стомаха и дебелото черво и шансът на пациентите да избегнат операции се увеличава. След откриване и отстраняване на огнището на кръвоизлива пациентите се лекуват венозно с медикаменти за два или три дни и се изписват. Ако това лечение се окаже неуспешно, се назначават операции.

- Кои са факторите, които предизвикват кръвотечения?
- Най-общо казано, неправилният режим на хранене. Тук влизат злоупотребите с пикантни храни, алкохол и пържени ястия. Не на последно място обаче е и безразборният прием на лекарства при хора над 45 години. Някои от медикаментите причиняват поява на язви, но много хора продължават да ги пият и по този начин усложняват появилите се вътрешни рани.

- Високите температури през лятото, каквито през последните дни ни мъчат в Русе, влияят ли на здравето на дебелото черво?
- Сами по себе си жегите не влияят отрицателно на дебелото черво, но употребата на престояла храна в летния сезон оказва лошо влияние. В нея се съдържат микроби, които предизвикват дискомфорт на стомаха и дебелото черво. Най-често той се изразява в диария и повръщане. Причините за тези състояния се откриват чрез микробиологични изследвания на изпражненията. В тези лаборатории чувствителността на показателите е много висока и веднага се открива истинският причинител на дискомфорта. Лечението става с предписани от инфекционист антибиотици. От употреба на некачествена храна се стига до увреждане на червата, което често води до натравяния. До това състояние може да се стигне и по време на отдих в курорти с олинклузив, където почиващите хапват като за последно. Хранене с неизмити ръце също е предпоставка за натравяния.