„Защо във вестник „Утро“ не използвате прозвището „драконите“, когато става въпрос за ФК „Дунав“. Има ли някакъв проблем?“, написа до редакцията Веселин Ненков Борисов.
Г-н Борисов, проблем няма. И да изясним за пореден път тази история, ще се върнем назад във времето, когато работех във вестник „Русенски новини“. Беше 1992 година, а човекът, който държеше в начало юздите на вестника - Динко Петков, настоя: „Измисли някакво прозвище на „Дунав“, нещо по така“!
Тогава беше модата на масовото „покръстване“ по западен маниер. „Спартак“ /Пд/ бяха станали за една нощ „гладиаторите“, а малко по-рано покойният Николай Галов бе решил, че футболистите на „Локо“ /Пд/ ще са „смърфове“. Миньорци от Перник пък вече излизаха на терена като „чукове“, бургаските черноморци атакуваха като „акули“ и т.н.
Като „нещо по така“ тръгнах да търся аналогия с отбор, който също играе с екипи в сини цветове. Присетих се за „Порто“ и реших набързо, че до португалските „дракони“ може и да има и дунавски. 
Така „драконите“ вървяха в „Новини“-те в продължение на 3 години и нещо, въпреки че прозвището не се възприе еднозначно от футболната общественост. Нормално!  
Започнах работа в „Утро“ през 1996 година. Стори ни се, че няма кой знае каква логическа взаимовръзка между Русе, Дунав като река, „Дунав“ като клуб и „драконите“. Осталите медии в града също пасуваха, за да не подемат нещо, измислено от конкурент. Също нормално.
Така историята приключи, а „драконската“ тема разцъфна наново преди няколко сезона, когато фенове, били по на 7-8 години през 1992-а, се сетиха за нея и започнаха да я налагат отново. Дори фенските шалчета и клубният автобус бяха описани в „драконски“ изображения. Прекрасно! 
Намеците, че умишлено избягваме да пишем за „Дунав“ като за „драконите“, не са съвсем състоятелни, защото, колкото и нескромно да звучи, все пак и вече кръстникът се знае. За да няма абсолютно никакви съмнения, прилагаме документ - малка извадка от вестник „Русенски новини“ от онези времена. Вижте какво пише там. 
След като изяснихме картинката, не ни остава нищо друго, освен да пожелаем успех на „Дунав“ и радост за феновете през новото първенство. Важното е отборът да бие, независимо дали някой ще си го тачи като „драконите“, „небесносините“ и т. н.