Русия се е съгласила да се приеме в съвета по безопасност на ООН нова, много по-тежка към режима в Дамаск резолюция, съобщи „Асошиейтед прес”, като се позова на информация от проведените разговори между Джон Кери и Сергей Лавров.Според американския държавен секретар в документа не просто се изброяват нарушенията на правителството на Башар Асад, но се иска и наказание за виновните. Досега именно Русия блокираше упреците към режима в Дамаск от страна на световната организация. 

Нещата обаче се промениха и в момента Асад контролира около 50% от територията на страната и това очевидно е една от причините за завоя на Владимир Путин, който, по всичко личи, ще изостави доскорошния си приятел и съюзник.

Доказателство за това е и очакваното пристигане следващата седмица на представители на опозиционната на Асад Национална коалиция в Москва. Арабският вестник „Аш-шарк ал-Аусат” събощи ,че от юни Русия постепенно изтегля от Сирия своите военни съветници, като досега страната са напуснали 100 от тях.