В 18 имота се шири семейството на червения вожд от Перник и областен лидер на БСП Ненко Темелков. Синовете му са се сдобили с апартаменти в столицата и в различни краища на България. Съпругата му Силвия също е добре обезпечена дама. Това заявиха пред „Вяра” хора от АБВ-Перник.„Проверете в имотния регистър, за да видите за какво точно става въпрос. Това не са измислици”, добавят те. „Шефът на „Автомагистрали” ЕАД Ненко Темелков се изхранва добре с асфалт”, съобщиха източниците от редиците на АБВ-Перник, откачили пушката на Георги Първанов от стената. Те обещали до броени дни да вадят нотариален акт по нотариален акт.

Междувременно стана ясно, че Бойко Борисов е изритал Темелков от шефския пост на „Автомагистрали”. Председател на борда на директорите е Любомил Иванов, изпълнителен директор е Парашкев Кръстев, член на съвета Александър Филев, членове са Бойко Трендафилов, Георги Стоянов, Валери Пингов, инж. Николай Христов, Дочо Дочев и инж. Стоянка Радева.

Ненко Темелков застана начело на предприятието „Автомагистрали”, което е изцяло държавно, през октомври 2013 г., по време на правителството на Пламен Орешарски. Доскоро отговаряше за ремонтите, поддръжката и зимното почистване на автомагистрала „Хемус” и „Тракия” до Чирпан. Темелков оперираше с милиони левове, отговаря за скъпоструваща техника, тежки машини, автомобили. Той отказва да уточни колко точно е била заплатата му, но слухове раздуват сумата, срещу която се е подписвал всеки месец, до 5000 лв.

От АБВ настояват в дружеството да се направи финансова ревизия и ревизия на бракуването на машини като снегорини, трактори, автомобили, тежки машини. Те твърдят, че в предприятието не всичко е изрядно.

Ненко Темелков е бивш депутат от БСП. През 2009 г. той стана общински съветник. Още тогава в имуществената му декларация лъсна, че той е заделил 72 000 лв. само от заплати, спечелил е и няколко десетки хиляди левове извън дейността си като депутат. Заедно с жена си Силвия тогава са кътали 40 000 лв. в банка. Ненко Темелков печели луди пари от наеми, които взема за част от многобройните си имоти, сумата се върти около 10 000 лв. на месец. Към това се прибавят и над 12 000 лв., припечелени от съпругата му извън заплатата, която тя получава.

Един от последните имоти, които е придобило семейството, е парцел от 600 кв. м в село Калище, където Темелков е направил овощна градина. Преди време червеният съветник е продал „Ауди” за 8000 лв. и е закупил шкода за 30 000 лв., която делят със съпругата му. Семейството се нанесе преди 10 години в ново жилище в чисто нов блок на ул. „Търговска” в Перник. В Рударци пък имат разкошна вила.

По професия Ненко Темелков е инженер-металург, бил е част от Седмото велико народно събрание и от 40-ото Народно събрание на България. Хората се чудели защ един металург е в „Автомагистрали”. „Затова магистралите в съседна Румъния са като писти, а нашите са под всякаква критика”, коментират перничани.

Преглед на имотната декларация на Ненко Темелков от 2011 г. показа, че семейството има апартамент в Перник от 110 кв.м, придобит 1994 г., магазин пак в Перник от 86 кв. м, купен през 1993 г., също така нерегулиран парцел отново в Перник 1800 кв.м, придобит 1989 г., вилно място в Ковачевци от 1700 кв.м, с разгъната застроена площ 88 кв.м, купен 2002 г. Темелков е собственик на 1/2 от имота на стойност 15 000, другата половина е собственост на жена му. Парцел в Калище, земеделски земи, два парцела от по 24 дка.

Ненко Темелков има два банкови влога от по 35 500 лв. и 50 000 лв. Съпругата му Силвия има един от 25 000 лв. и още един от 10 500 долара, съгласно декларацията от 2011 г. Темелков е пенсионер.

Потърсен за коментар, той заяви, че е на почивка и отказа да отговоря на въпроси. От офиса му разкриха, че Темелков и съпругата му отмарят на екзотичен остров.

Ненко Темелков се опита за пробута племенника си – депутата Станислав Владимиров, за кмет на Перник, но като видя, че БСП няма никакъв шанс да спечели властта в Перник срещу силната кандидатура на уважавания лекар от ГЕРБ Вяра Церовска, пусна в кметската битка резервния играч – Ерик Рангелов. Рангелов е бил сътрудник на Корнелия Нинова, неуспял кандидат за евродепутат от листата на БСП. Перничани са категорични: „БСП-Перник вече я няма на картата, няма да вкарат общински съветници, та камо ли кмет.”

През 2013 г. столични издания гръмнаха, че на 27 септември тайно е сменено ръководството на държавната фирма „Автомагистрали” ЕАД. Най-скандалното е, че за изпълнителен директор е върнат бившият шеф на дружеството Антон Антонов.