Холандски войници били принудени да имитират с устни звуците при стрелба с оръжие и викали "бум-бум-бум" по време на учения, тъй като не разполагали с муниции, пише в. "Дейли мейл".

Разочарованите бойци били принудени да "стрелят" с устни, след като им било съобщено, че повече няма да разполагат с бойни муниции при обучение, тъй като при действителни мисии зад граница се изразходвали твърде много муниции.

Това води до срив в морала на бойците, твърдят от военния съюз VNM. Неговият президент Жан Дебие каза пред в. "Де Щандарт": "Дори когато нямаш патрони, трябва да се обучаваш със своето оръжие. Което означава, че ти трябва да викаш "бум-бум-бум". А това е ужасно за морала на военните."

Конфиденциален имейл, стигнал по някакъв начин до RTL Nieuws разкрива размерите на недостига. "Не мога да направя нищо по-добро, но просто наистина няма муниции", гласи съдържанието на кореспонденцията. Холандското министерство на отбраната признава за съществуването на проблема и казват, че той е резултат от "високата консумация" и "дългите срокове за изпълняване на доставката". От институцията твърдят, обаче, че това не се отразявало неблагоприятно на войниците.