Ценни реликви, свързани със Съединението на Княжество България и Източна Румелия, ще предостави русенският Исторически музей на музея в Пловдив. За временно ползване от РИМ изпращат в Града под тепетата прочутия тефтер на Панайот Хитов със записки от участието му в Съединението, телеграма за обявяване на Съединението в Пловдив на 6 септември 1885 г. от Захари Стоянов до Панайот Хитов в Сливен, а също благодарствен адрес от кметството на Сливен до войводата Панайот Хитов за участието му в Съединението. Сигнална тръба на майор Атанас Узунов от Сръбско-българската война (1885 г.), както и сабята и пушка „Тауър“ на войводата Панайот Хитов също са извадени от фондовете на русенския музей, за да заминат за Пловдив. 
Експонатите от Русе ще бъдат включени в изложбата „Съхранената памет за Съединението в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции“, която организира  Историческият музей в Пловдив.
Експозицията ще бъде открита на 6 септември - националния празник, на който България отбелязва 130-ата годишнина от една от най-големите ни политически победи и ще остане отворена за посещения до 20 март догодина.