Севернокорейският лидер Ким Чен-ун стана лауреат на награда за добро владеене на изкуството на управлението.

Тя му се присъжда не от Северна Корея, а от Индонезия, пише британският в. "Индипендънт".

Отличието идва от базирания на остров Бали център "Сукарно", кръстен на бившия индонезийски президент и основател на тази държава.

Новината съобщи дъщерята на Сукарно – Рачмавати Соекарнопутри. Тя подчерта, че наградата се присъжда на Ким Чен-ун, защото той се придържа към идеалите на покойния създател на Северна Корея Ким Ир-сен и се бори срещу империализма и неоколониализма.

Предходни лауреати на отличието са Махатма Ганди и Аун Сан Су Чжи.

По-рано този месец беше съобщено, че севернокорейският лидер е наредил екзекуцията на мъж, който имал ферма за костенурки. Това станало, след като собственикът на фермата дръзнал да репликира налидера.

Ким го разкритикувал при визита във фермата, че не се грижел добре за костенурките. Фермерът отговорил, че това е така заради проблемите с тока, водата и оборудването. Севернокорейският лидер определил тези оплаквания като безсмислени и малко след това мъжът бил екзекутиран.

През юни Северна Корея обяви, че е измислила лекарство чудо, което лекувало СПИН, ебола и рак и така си спечели насмешки по света.

Пхенян твърди, че лидерът Ким Чен-ун е измислил хамбургера и имал магически способности. Твърди се още, че Ким Чен-ун е роден на върха на планина и раждането му е предизвикало едновременно появата на дъга и на нова звезда.

На този фон скорошен доклад на ООН посочи, че 10,2 милиона севернокорейци страдат от глад, а страната преживява най-суровата суша от 100 години.