Заместник областният управител Явор Янчев е кандидатът за кмет на община Иваново на политическата партия Алтернатива за българско възраждане. Одобрените от националния съвет на партията кандидати за общински кметове бяха обявени от нейния заместник-председател Румен Петков, а малко по-късно бяха публикувани на сайта на АБВ.
В Русенска област АБВ издига 5 партийни кандидатури и подкрепя една независима - на досегашния кмет на Ветово Георги Георгиев. Засега няма номинация единствено за община Сливо поле. В Русе, както е известно, кандидатът на АБВ за кмет е 38-годишният Стелиян Стефанов, който на вътрешния избор на национален лидер на партията бе предложен като алтернатива на президента Първанов. 
В Бяла предложението на хората на АБВ е за 62-годишния Найден Найденов. Той в момента е управител на фирма, висшето му образование е „Спортна педагогика“. 
В Община Две могили в кандидаткметското състезание АБВ изпраща 48-годишния Димитър Димитров. Финансист по образование, Димитров е бивш зам.-кмет на общината в този мандат. Той бе уволнен от кмета Николай Христов след като подписа заедно с още неколцина активисти писмо до Сергей Станишев срещу работата на депутата Добрин Данев и местната партийна лидерка Татяна Василев. Недоволните призоваха да се вземат мерки и предупредиха, че в противен случай ще се присъединят към партията на Георги Първанов АБВ.
В Ценово една от най-младите български партии също залага на човек с опит - кандидатът на АБВ за кметския пост там ще бъде 71-годишният Владимир Калинов, математик по образование, записал в биографията си два кметски мандата в общината и една присъда. Калинов бе наказан на 30 април 2010 година с една година условно лишаване от свобода с три години изпитателен срок и лишаване от правото да заема длъжността кмет за срок от 2 години заради заверка на фалшиви подписи за прехвърляне на партиди за втора пенсия от един фонд в друг.
Заместник областният управител на Русе Явор Янчев е кандидатът за кмет на Иваново. 49-годишният Янчев е завършил машинно инженерство, от 1992 г. работи в системата на МВР и до края на 2011 г. е служител на ДАНС. На сайта на партия АБВ е посочено, че „е подкрепен от БСП“.
Всъщност, до септември има още много време, нещата могат да претърпят развитие, каза Явор Янчев, потърсен за коментар от „Утро“. Според него това, което е публикувано на сайта на партията, са одобрените на този етап кандидатури от партията, но все още предстоят преговори дали на места АБВ да не се яви в коалиция с други политически сили. Такъв е случаят и в Иваново, каза той, като поясни, че за главен коалиционен партньор се смята БСП. Преди няколко месеца имахме разговори по тази тема с представили на БСП, по-конкретно разговорите са водени с депутата Добрин Данев, обясни Янчев, според когото предстоят още срещи и обсъждания на предстоящото явяване на вота. 
Ако се сформира коалиция, това ще е по-добре за Иваново, която е особена община, коментира Янчев. Това обаче най-вероятно ще промени в персонален план кандидатурата за кмет. Аз лично предпочитам да се явим в коалиция, но ако бъдем отхвърлени, ще играем сами, добави зам.областният управител.