Потоп удави Русе за час и половина в нощта срещу събота. В града и близките околности се изляха 63 литра на квадратен метър дъжд, което е второто най-голямо количество след 30 юли 2013 година, когато паднаха 85 литра на квадрат, но за по-кратко време.
Поройният дъжд наводни редица улици, напълни приземните етажи на обществени и частни сгради с вода и предизвика объркване за шофьори на тирове по бул.“Тутракан“.       
В проблемното място по пътя за Свободна зона се образува локва с височина над половин метър и движението там бе блокирано.
Голямата вода е влязла в приземните етажи на над 30 сгради, измежду които тази за съхранение на архива на данъчното на „Котовск“, Кризисния център на същата улица, магазинът на „Лидл“ на улица „Чипровци“, частната многопрофилна болница „Медика“ и други.
За щастие няма пострадали хора, но се е наложило екипи на пожарната да евакуират пациенти от стационара. Всичко е станало при перфектна организация и евакуацията е била не заради пряка заплаха за здравето и живота на хората, а с превантивна цел.
Болен в закъсала линейка пък е бил транспортиран до Спешно приемно отделение с противопожарен автомобил. В същото време други пожарни изтеглили редица закъсали във водната стихия коли, както и два тира по бул.“Тутракан“, чийто водачи не са знаели къде се движат заради останалия под вода асфалт и влезли в тревата край пътя.
Както винаги, най-тежко бе състоянието в проблемния участък на пътя за Свободна зона. Там водата стигнала до кръста и два камиона са се ударили в опитите да излязат от водната хватка. Пожарната вкарала в действие помпата си с дебит 3000 кубика, за да източват водата и до вчера проблемът бе решен. 
„Още не сме наясно с щетите от наводненията, но според мен, те не са големи, тъй като се касае за тиня, влязла в приземните етажи на сградите“, каза вчера за „Утро“ директорът на общинската дирекция „Спасителни дейности“ Спасимир Димитров, който заедно с кмета Пламен Стоилов са организирали отводненията още в малките часове в събота. По думите му количеството дъжд, което е паднало в събота, е много голямо и канализационната система в града не е в състояние да го поеме.
Димитров благодари на пожарната и на фирма РПС за оказаното съдействие за започналото незабавно почистване на шахтите от събралата се тиня. По повод постоянно събиращата се вода на пътя за Свободна зона и при най-малкия дъжд Димитров посочи, че проблемът няма да се реши, докато не се направи канализация. Хвърлената сгурия преди много години от ТЕЦ-а е задръстила канализацията и сега тя трябва да се построи отново. По думите на Спасимир Димитров общината вече готви проект и е въпрос на време проблемът да бъде решен трайно.