КАТ спира за проверка шофьори и без патрулките да са оборудвани с аудио и видеонаблюдение. Така на пътя се връщат старите правила, които бяха променени, след като миналата година бе разпространено видео с катаджия, който прибира подкупи от шофьор.

След този случай пътната полиция бе реформирана, за да се бори с корупцията, като катаджиите трябваше да заснемат всяка проверка, която извършват, а колите се спираха по метода на широкообхватния контрол – спират се повече коли едновременно. Това съобщава в. Труд.

Седмица назад

Крачката назад е факт от 24 юли – това става ясно от съобщение на полицията. Така от седмица пътните полицаи и служители от звената „Престъпления по пътищата“ и „Сигма“ вече санкционират нарушители при установено от тях явно нарушение на Закона за движение по пътищата, като двете горни условия – за запис и широкообхватния контрол, не са задължителни. Промяната е факт с отмяната на заповедта на ексвътрешния министър Веселин Вучков.

Превенция

„Говорим за нарушения, при които се създава някаква опасност за движението. Когато някой отнеме предимство на пешеходец, червеният сигнал, навлизането в лентата за насрещно движение. Всичко това са нарушения, които създават предпоставка за произшествие. Водачите трябва да знаят, че ще се взима отношение на място веднага”, заяви главен инспектор Стойчо Константинов от ГД „Национална полиция”.

И без да се записва всяка проверка, катаджиите били внимателни

Относно корупцията той заяви, че полицията ще е безкомпромисна, предаде Нова тв.

„Служителите трябва да знаят, че ако бъде установено такова нарушение или по-скоро престъпление, ще сме безкомпромисни към тях”, заяви главен инспектор Константинов.