В четирилентово платно ще се превърне оживената улица „Филип Станиславов“ в квартал „Чародейка“. Вчера кметът Пламен Стоилов направи първата копка, а работата започва още днес. На церемонията присъстваха областният управител Стефко Бурджиев и представители на фирмите-изпълнители.
Това е най-неблагоустроеният квартал на Русе, затова всички досегашни управи на града са длъжници на „Чародейка“, каза зам.-кметът Димитър Наков. Той припомни, че кметският екип е облагородил част от квартала, където вече е построена нова детска градина, ремонтирани са детски площадки, изградени са паркинги. В следващите 2-3 години „Чародейка“ ще се превърне в едно изключително привлекателно място за живеене, каза Наков. 
До два месеца и половина, когато ще прережем лентата, тук ще имаме една изцяло обновена улица с нови тротоари и кръстовища, каза кметът Стоилов. Така ул.“Филип Станиславов“ и пробивът „Кауфланд“ ще направят още по-удобна връзката между центъра на града и кварталите, добави той. 
Улица „Филип Станиславов“ ще бъде ремонтирана в частта й от бул.“Васил Левски“ до ул.“Зорница“, като се предвижда нов тротоар откъм гробищния парк и велоалея. Ще бъде изградена нова улица, която ще свързва „Тодор Икономов“ и „Михаил Хаджикостов“. По тази отсечка ще се движи обществен транспорт, който ще обслужва южната част на квартала, ще има и нова спирка, а по ул.“Михаил Хаджикостов“ също ще има две нови спирки. 
Проектът включва пълна реконструкция на 4 кръстовища в квартала: на улиците „Изгрев“ и „Опълченска“; на „Филип Станиславов“ и „Изгрев“; по бул.“Васил Левски“ и улиците „Тодор Икономов“ и „Филип Станиславов“, както и кръстовището при обръщалото на тролеите. На първото ще бъде обособена лента за дясно завиване, на второто ще се изградят предпазни острови, третото ще бъде оформено като кръгово кръстовище.
На обръщалото централният остров ще бъде затревен, а навсъкъде ще бъдат преасфалтирани тротоарите и подменени бордюрите, ще се направи ВиК реконструкция, ще се поднови контактната мрежа където е необходимо.
Предвидени са две велоалеи, както и обновяване на пешеходните пътеки, а тротоарът ще бъде скосен за удобство на хора с увреждания и майки с детски колички.