Едва ли има по-известна история от тази за създаването на най-популярния френски национален десерт - тарт Татен. Легендата разказва, че той е роден около 1880 г. в градчето Ламот-Беврон, сърцето на нормандския район Солон. Там живеят двете сестри Каролин и Стефани (Фани) Татен и помагат на баща си в малкия им хотел, а след неговата смърт поемат изцяло управлението му. Фани е кулинарката, която върти кухнята и се грижи за менюто в ресторанта. Именно на нея се приписва авторството на най прочутия обърнат ябълков пай. Според най-разпространената варсия веднъж Фани забравила на печката тиган с ябълки, масло и захар и се сетила за тях чак като й замирисало на карамел. За да спаси продуктите, тя набързо забъркала маслено тесто, разточила го и го метнала върху ябълките. След това пъхнала тигана във фурната и когато се опекло, го обърнала върху чиния и го поднесла топло на нетърпеливите гости. За нейна изненада „произведението по неволя“ предизвикало възторг. Има и друга версия - че Фани забравила във фурната ябълковия пай и понеже той попрегорял отгоре, го обърнала с главата надолу, тоест с ябълките нагоре. И в двата случая причината е нейно разсейване, за което едни казват, че е заради суматохата в хотела и бързането да приготви обяда за гостите, а други търсят романтична връзка - Фани флиртувала с красив момък и забравила за пая.
Безспорно е, че тартът става известен първо в хотела на сестрите. В непубликувани ръкописни бележки на тяхната близка приятелка Мари Сушон изследователите откриват първата писмена рецепта, при това съставена в резултат на преки наблюдения в кухнята на Татен. Оттам става ясно, че Фани е приготвяла сладкиша в меден съд, че ябълките не са белени и че в десерта няма канела, сметана, стафиди, калвадос и не се използва бутер тесто, а най-обикновено от брашно, масло и вода. В края на рецептата обаче има любопитна забележка: „Тази рецепта е измислена от готвача на Граф Шатовилар, който я предава на Фани Татен“. Справка показва, че въпросният граф е роден през 1827 г. в богато парижко семейство. В Ламот-Беврон той закупува Шато дьо Трейси и живеее там 5 години. Умира през 1880 г. без наследник или близък роднина. За готвача му обаче няма никакви данни. Дали след смъртта на графа се е присъединил към персонала на хотела „Татен“, или Фани се е срещнала с него в замъка? За съжаление, няма кой да отговори на тези въпроси.
През 1921 г. в книжка със стихове местният съдия и любител фолклорист Пол Беснар публикува още една рецепта за тарта. По това време обаче сестрите вече са починали - Каролин през 1911 г., а Фани през 1917 г. Горе-долу по същото време пък Франсоа Жари твърди, че десертът е приготвен от майка му за сестрите Татен и всъщност те оттам го знаят. По всичко изглежда, че докато са живи Каролин и Стефани, рецепта не е била публикувана. Освен това те никога не са наричали тарта на своето името. Това прави Принца на гастрономите и епикуреец на 20 век, останал в историята само с прозвището си Curnonsky, който включва рецептата в своята книга „La France Gastronomique“, посветена на района около Орлеан, където е и градчето Ламот-Беврон. Там той за първи път нарича десерта тарт Татен.
Истинската слава на обърнатия ябълков пай обаче идва, когато той влиза в менюто на прочутия с лукса си парижки ресторант „Максим“. Дългогодишният му собственик Луи Водабл разказва: „Веднъж ловувах около Ламот-Беврон и в един малък хотел, управляван от две възрастни дами, открих чудесен десерт, вписан в менюто като Тарт от Солон. Когато попитах за рецептата, категорично ми беше отказана. Без да се колебая, си предложих услугите като градинар. Три дни по-късно бях уволнен, когато стана ясно, че едва ли бих могъл да засадя зеле. Но това беше достатъчно дълъг период, за да науча тайните на кухнята. Донесох рецептата и я сложих в моето собствено меню като Тарт на госпожиците Татен“. Много симпатичен разказ, но г-н Водабл е роден през 1902 г., сестрите се пенсионират през 1906 година, а „Максим“ е купен от семейството му през 1932 г.
 

Тарт Татен

Необходими продукти:
за тестото:

150 г брашно
80 г масло
60-80 мл хладка вода
2 щипки сол
за ябълките:
1,5 кг ябълки Ренета или Златна превъзходна
45 г масло
150 г пудра захар

Начин на приготвяне: 
Приготвя се ронливо тесто от изброените продукти, като се замесва с бързи движения и се оставя да престои в хладилник 2 часа. След това се разточва на кръг, по-широк от формата и с дебелина около 3 мм.
С останалото масло се намазва обилно кръгла форма с диаметър 28 см. Поръсва се с плътен слой пудра захар и се навлажнява с 1 с.л. вода.
Ябълките се разрязват на четири и се почистват от семките. Нареждат се върху захарта с издълбаната част нагоре плътно една до друга. Съдът се слага на среден огън за 15 минути, докато захарта се карамелизира. Охлажда се.
Тестото се разстила върху ябълките, като отстрани се напъхва почти до дъното. С остър нож върху тестото се правят нарези по 1 см. Пече се около 30 минути. След изваждането престоява 5-6 минути и внимателно се обръща върху тортена чиния.