Една година условно с три години изпитателен срок и 3000 лева глоба е окончателната присъда, с която три съдебни инстанции наказаха 45-годишния Бранимир Б.
Той бе хванат със златна монета от 22 карата с тегло 1.47 грама, отсечена в Константинопол по време на управлението на император Юстиниан I. В дома му бяха открити и връх на копие от 10-11 век, железен пробой от 9-11 век и фрагмент от дърводелско пособие, както и два металотърсача и различни ръкохватки и пособия за тях.
Бранимир обжалва присъдата на Русенския окръжен съд пред две съдебни инстанции, като претендира, че е невинен. Наказанието претърпя леки видоизменения, но  запази основните си параметри.
До разследването срещу него се стигна след подаден сигнал от русенското звено за борба с организираната престъпност. Според предоставената информация по време на разкопки Бранимир е намерил древноримски монети и не ги е регистрирал.
Дали той е иманяр или не, няма доказателства, нито пък бе обвинен за подобна дейност. В крайна сметка на 7 март 2013 година е извършено претърсване в дома му и домакинът доброволно предал една от ценните монети. В компютъра и фотоапарата му били открити снимки на други монети, които не били намерени никъде. Останалите три предмета били открити по време на повторно претърсване през август.
Основният спор по делото бе не дали предметите са открити у мъжа, а дали те имат изобщо някаква стойност и той трябва да бъде съден, че ги държи в дома си. Според защитата няма доказателства дали вещите имат някаква научна и културна стойност, от какъв материал са направени и златната монета от злато ли е изработена всъщност. Три съдебни инстанции обаче отсякоха обратното и го наказаха.