Дългоочакваният старт на дело за измама за 27 000 лева, която е най-голямата, осъществена от ветовски бандити в Русе, вчера се провали. Причината е, че адвокатът на мулето, което е взело парите от 80-годишна русенка, вчера се разболял от тежка алергия и е в болнични до 3 август. При това положение останалите участници в процеса отказаха да му се даде ход и съдията го отложи за края на август.
На подсъдимата скамейка вчера застанаха известният ветовски имитатор на детски и женски гласове Атанас Атанасов и братът на съпругата му Димо Димов, който е взел парите от бабата. Призовани бяха и 10 свидетели, сред които е и братът на Атанас Росен, който миналото лято се прочу покрай нападението над екип на бТВ, дошъл да разследва телефонни измами. По първоначална информация делото няма да се гледа по съкратената процедура, а по общия ред, което означава, че всички свидетели ще бъдат разпитани.
Големият удар е нанесен на 14 октомври 2014 година, когато на домашния телефон на старицата се обажда женски глас, в който тя припознава дъщеря си. Следва обяснение през сълзи на „щерката“, че е катастрофирала, кракът й е счупен много лошо и се налага сложна операция, за която трябват 27 000 лева. „Майко, помогни ми, спаси ме“, хлипа горко гласът в слушалката и старицата казва, че има парите и е готова веднага да ги даде за детето си.
После последвала познатият сценарий - телефонът уж минал в ръцете на „доктора“, който казал на бабата, че ще изпрати пред блока й санитар да вземе сумата. В уречения час старицата дала тлъстата пачка на мъж на около 25-30 години. Той обаче бързо-бързо изчезнал, без да промълви нито дума, което усъмнило бабата. Като се прибрала в апартамента си, тя звъннала на дъщеря си и разбрала, че е излъгана. След това двете жени подали сигнал в полицията и дали пълно описание на „санитаря“.
След проведено издирване на 23 октомври служители на Криминална полиция и на РПУ-Ветово провели съвместна акция под ръковоството на Районна прокуратура и сгащили „санитаря“ Димо Димов по бели гащи в дома му. Той си признал за измамата, посочил организатора, извадил своя дял от 6000 лева и го предал на полицаите. Това са и възстановените досега пари на жената от измъкнатите й общо 27 000 лева. Седмица по-късно е издирен и мозъкът на престъплението Атанас Атанасов, който изиграл по телефона ролята на дъщерята.