Средната продължителност на живота на японките за трета поредна година е най-високата в света.

Според Министерството на здравеопазването в Япония през 2014 г. средната продължителност на живота на жените в страната е била 86,8 години, а на мъжете - 80,5 години. Това е най-високият показател в историята на азиатската страна. Като причина за увеличената продължителност на живота японските експерти посочват напредъка в медицината, особено при лечението на рак.

"С развитието на медицинските технологии в Япония, която постигна напредък в борбата със сърдечните заболявания и рака, смъртността намалява. Все повече възрастни хора в Япония живеят без най-често срещаните за възрастта си заболявания", показва доклад на министерството. Очаква се средната продължителност на живота в страната да продължава да расте.

Второ и трето място сред страните с най-висока продължителност на живота на жените са Испания и Франция.

При мъжете първи са исландците, следвани от китайците и трети са японците.

Но въпреки увеличената продължителност на живота, населението на Япония продължава да намалява. Според данните за предходната година раждаемостта в страната е до малко над един милион родени бебета.

Застаряването и намаляването на населението са сред най-острите обществени проблеми в Япония. Причина за това са ниската раждаемост и високата продължителност на живота, което води до непрестанно намаляване броя на новородените деца , докато възрастните стават все повече.