Ще бъда активна и критична като омбудсман, но в интерес на гражданите. Това заяви пред журналисти депутатът от БСП Мая Манолова, която бе избрана за обществен защитник от парламента, предаде репортер на БГНЕС.

"Управляващите ще се убедят, че това е добрият вариант, а не омбудсман, който се снишава пред проблемите и бяга от теми, които не са публично популярни, а такъв, който е активен, критичен и е в пулса на събитията във всеки един момент, в който се нарушават граждански права", каза Манолова. Тя поясни, че основната й идея за промяна на институцията е омбудсманът да отиде при хората, да пресреща проблемите на място, а да не чака да бъде сезиран и гражданите да тропат на неговата врата.

Манолова посочи, че е благодарила на колегите си от парламента, защото те очевидно са повярвали, че ще бъде добър омбудсман и ефективен защитник на правата на българските граждани. Все пак Манолова призна: "Давам си сметка, че това е много трудно предизвикателство. Предстои ми наистина трудна битка за правата на българските граждани, на тези, които са ощетени, унизени, на тези, на които високомерната администрация е хлопнала вратата" и добави, че пред скоби ще се бори за тези с най-тежки проблеми, със социални права, социално изключени, деца в риск, хора с увреждания, всички, които имат нужда от подкрепа на защитника на гражданите.

Мая Манолова обясни, че според изискванията на закона, за да е омбудсман, не трябва да членува в партии или в НПО. Следователно предстои да напусне БСП като депутат преди да встъпи официално в длъжност. В момента Манолова е избрана за омбудсман, но според закона, новият омбудсман влиза в длъжност, в момента в, който изтече мандатът на сегашния омбудсман. Мандатът на Константин Пенчев изтича на 20 октомври.

Според Манолова социалното страдание на българите днес е крещящо и хората имат нужда от институция, която да ги подкрепя и към, която да се обръщат. "Институционалната роля в защитата на гражданите ще бъде много по-ефективна, отколкото партийно-политическата роля. Правила съм го 10 години като парламентарист и се убедих, че ако искам да бъда наистина полезна на българските граждани, които са в трудна ситуация трябва да го правя извън партийната дреха, от позицията на институция", убедена е тя и се зарече, че ще се постарае да изпълни със съдържание всички законови правомощия така, че гражданите да имат поне една институция към, която да могат да се обърнат по всяко време на денонощието.

Манолова отново призна, че е факт, че парламентът ще й липсва, ще й липсва и парламентарната трибуна, защитата на каузи, страстта на парламентарната битка, журналистите в парламента и колегите й народни представители. "Но, незаменими хора няма, други ще заемат моето място на активен парламентарен говорител. Аз ще се посветя през следващия етап от живота си на защитата на българските граждани. Затова влязох в политиката пред 10 години, затова преди 20 години станах адвокат, но се убедих, че в България в този момент хората имат нужда най-вече от институционална защита", поясни депутатът от БСП.

Тя призна, че най-големият страх на всички е, че това управление ще се сдобие с нов активен критик, защото тя ще продължи да бъде опозиционер. "Според мен всяко добро и умно управление има нужда от активен и критичен омбудсман, който да поставя, от една страна администрацията, а от друга да защитава гражданите. Безспорно ще работя с всички институции-с правителството, с парламентарното мнозинство, за да могат гражданите да бъдат активно защитени", каза Манолова.