Опасният русенски бандит Светломир Нешков-Куцара и още петимо затвърници осъдиха България за над 34 000 евро обезщетение за лоши битови условия в затворите, в които лежат. Решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург вчера бе внесено на редовното заседание на Министерския съвет, който одобри изплащането на присъдените суми плюс направените от затворниците разноски. Най-малко пари взема Куцара - 6750 евро.
Куцара излежава 28-годишна присъда след групиране на наказанията за извършените от него многобройни престъпления. Той бе свързван с обири на апартаменти и коли в Ловеч и Русе и с въоръжени грабежи на златари в Кърджали, Ямбол и Русе. Бандитът действаше с пистолет ТТ и с рязана ловна пушка и постоянно се дегизираше с перуки, мустаци, бради и очила, за да бъде неуловим.
Наказанието му е наложено във Варна, където е заловен в началото на 2002 година. Месец по-късно при транспортирането му за медицинска помощ Куцара успява да избяга и продължава с въоръжените си грабежи. През март същата година във варненската полиция се получава сигнал за опит за кражба на опел. Бързо отзовалите се униформени заповядват на крадеца да се предаде, но той открива огън срещу тях и побягва. С помощта на повиканото подкрепление Нешков е обкръжен и заловен. Бандитът пак е вкаран в затвора, получава още две години вътрешна присъда.
Приключенията на екшън героя не спират датук. Докато го транспортират с влак от Варна до Русе през март 2002 година, Куцара успява да се освободи от белезниците и да изскочи от купето през прозореца. Полицай от Транспортна полиция обаче го залавя и го връща във варненския затвор. Същата година Нешков успява да осъди за първи път България в Страсбург за 3500 евро за лошите хигиенни условия, които му причинили страдание и унижение. Във Варна той престоява до 2005 година. После е преместен за една година в затвора в Ловеч, а след това лежи осем години във Враца.
От 2014 година Куцара е прехвърлен в затвора в Белене, където излежава присъдата си и постоянно се разнообразява, а и изкарва някое евро с непрестанни жалби.