Какви точно бири всеки отделен човек харесва и консумира, си е въпрос на личен избор и дори навик, на които по-трудно може да бъде повлиявано от страничен човек. Но има няколко основни грешки, които се допускат с бирата и е задължително да бъдат избягвани от всички, за да се наслаждаваме на пивото в чашата си:

1. Охлаждане на халбата
Може би най-големият мит в света на бирените любители е за несравнимото удоволствие да пиеш от замръзнала чаша. Често ви се е случвало да ви сервират бирата в такава халба по заведенията. Там дори и не осъзнават как вредят на качествата на пивото. Всъщност, охладените, често до скреж, чаши вредят на пяната, убиват газировката и неглижират ароматите. Вместо да се държи чашата в хладилник, по-добре я съхранявайте добре измита, а преди употреба може съвсем бързо да я изплакнете със студена вода, за да почистите праха и евентуални нежелани миризми. В резултат ще получите най-доброто от бирата, която пиете.

2. Твърде изстудена бира
Мнозина се хвалят как пият леденостудена бира. Може би под влияние на тв рекламите, които бълват кадри как бирата се вади от хладилника и директно се налива. Но това по правило важи за лагерните бири, най-разпространените по света, които при леко затопляне най-често трупат черни точки и доставят неприятно усещане при пиене. Но дали можете да усетите вкуса на една бира, когато тя е ледена? Усещате ли изобщо нещо, освен че пиете „нещо газирано“? Различните стилове бира предполагат вариативни температури на сервиране и консумиране. Някои са указани на бутилката, но има и неписано правило, според което при повечето стилове бира е добре да се извади бутилката от хладилника 10-ина минути преди отваряне, за да изпъкнат най-добре нейните аромати и вкусове.

3. Бирата се държи на грешното място
Дали ви е попадал изразът, че една бира има аромат на скункс? А може би сте се сблъсквали с подобна бира? Тя просто е „разрушена“ от светлината, като резултатът е, че мирише и има вкус, приближаващ се именно до смрадтта, която изпуска споменатото хайванче. Така е, защото светлината разрушава алфа-киселините на хмела, те се комбинират със серните образувания в бирата и се получава неприятният резултат. Често попадаме на такива бири, по вина на търговци на едро и дребно, които не съхраняват стоката правилно. Често, неволно, и ние причиняваме това. Как да се избегне – купувайте си бира само от кафеви стъклени бутилки (е, да – може и от кенове), след което ги дръжте на място защитено от светлина. Имайте предвид, че даже и луминисцентните лампи вредят.

4. Бирата се съхранява твърде дълго
Случва се най-често с по-редките, ценни и скъпи бири – да се пазят за специални случаи. Това наистина е добре дошло за стилове като стаутове, портъри, силни ейлове, трипъли, квадрупъл, барли уайн… Но ако съхранявате охмелени бири – светли ейлове, IPA и т.н., имайте предвид, че хмеловите аромати „отлитат“ бързо с времето, макар бутилката да е затворена. Най-добре при тях е да се консумират възможно по-бързо след купуване.

5. Дългата преценка на бирата
Дегустациите на нови бири понякога са като нож с две остриета. Замисляте се или обсъждате колко е горчива една бира (нивото на IBU), какви хмелове са използвани и доколко изпъкват, спазен ли е стилът, реферментацията в бутилка и т.н. Отпиването бавно и преценянето на всяка глътка… Да, действително е добре да се „претегли“ една бира що за стока е, но някак удоволствието от пиенето остава изместено на заден план. И понякога дори не се стига до него, ако примерно една малка бутилка се „анализира“ твърде дълго и с повечко глътки. Наистина – няма универсално правило как да получим удоволствие от една бира. Но просто търсете своите си начини да й се насладите.