Работодатели и синдикати излизат рамо до рамо днес на протест срещу увеличението на цената на тока за бизнеса. Те искат отмяна на планираното 15-20-процентно повишаване на цената на електроенергията заради новата ставка „Задължения към обществото“.
Това е вторият протест на бизнеса срещу намеренията на КЕВР да увеличи цената на тока за стопанските предприятия. Преди месец хиляди фирми спряха работа за час. Тогава с правителството бяха договорени промени, които биха позволили цената да се запази, новите цени да влязат в сила не от 1 юли, а от 1 август. Договорките обаче не бяха спазени. 
Днес фирмите не само ще спрат работа, но и ще излязат на улицата. В Русе протестиращите ще се съберат пред портала на „Фазан“ в 11 часа, откъдето ще поемат по договорен маршрут до площад „Александър Батенберг“, където ще се проведе митинг. Според председателя на Русенска стопанска камара Красимир Ениманев, в акцията ще се включат около 150 човека от над 20 фирми, сред които „Фазан“, „Дунарит“, „Стефани Стил“, „Жити“ и др. В протеста ще се включат представители на КНСБ и „Подкрепа“.
„Национално представителните организации на работодателите се обявяват твърдо против узаконения грабеж, кражбите и безхаберието в енергетиката и в подкрепа на дълбока реформа в сектора от страна на правителството. Реформа, която да прекрати категорично узаконяваната с години кражба на резултата от нашия труд посредством нормативно завишаване на изкупните цени на електрическата енергия, произвеждана от определени дружества, и разхищенията - плащани солидарно от българския бизнес и гражданите. Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките „Задължения към обществото“. Не искаме да спираме производства, да губим своята конкурентоспособност, която сме постигнали в резултат на огромни инвестиции и тежък труд. Затова сме готови на протести и защита на нашите интереси. Това са интересите на българската индустрия, на цялата икономика на България без оглед на размера на предприятията“, се казва в общата декларация на  Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.