БФС разпространи сред клубовете указания за борба с уредените мачове. Централната препоръка е „да се внимава за хора, свързани с букмейкъри на юношески мачове“. 
„Утро“ не разполага с текста на директивата, но на фона на непрекъснатите драми и скандали в родния футбол се досеща какво най-вероятно съдържа тя. В общи линии инструкциите би трябвало да звучат така:
1. До клубовете! Извинявайте, но УЕФА често ни дърпа ушите и трябва да се отчетем поне с някакви инструкции и малко дела. По тази причина одръстихме „Марек“ с глоба от 210 000 лева, но в Дупница хлътнаха до аматьорския футбол и никога няма да платят. Справка, същото е и положението с „Хасково“.
2. Ако ще уреждате мачове, действайте така, за да не пробудите никакво съмнение у нас и в Нион. При необходимост ползвайте услугите на доказани специалисти. 
3. Срещите със съдиите не бива да са на публично място. Използвайте проверени явки и квартири. 
4. Наблягайте на пресконференциите преди мачовете, че залагате на честна и джентълменска игра. Не забравяйте цитата „Нека да победи по-добрият!“, може да е изтъркан, но заявява намерения за честна игра.
5. Не се увличайте по екстравагантни резултати от сорта на 4:3, 5:3, 4:6, 7:0 и особено 8:0! 1:0 върши същата работа /изключваме края на първенството/.
6. Пазете ни, както ви пазим ние. Досега още няма осъден нито един български футболст, треньор, мениджър, букмейкър. По този показател сме №1 в Европа. 
7. Оригиналният документ с указанията и препоръките унищожете старателно!