Мат Ромни, син на републиканския кандидат президент Мит Ромни, посетил тази седмица Москва по бизнес дела, но успял да предаде важно послание на баща си до президент Владимир Путин, пише в. "Ню Йорк таймс".
В руската столица синът търсил руски инвеститори за фирмата си "Ексел Тръст" и имал няколко делови срещи, в които убеждавал влиятелни руснаци да инвестират в компанията му.
Но според източник на вестника Мат Ромни се видял и с високопоставен руски представител, на когото заявил, че баща му иска добри отношения с Русия, въпреки негативната си предизборна риторика. Уточнява се, че въпросният представител имал възможността да предаде тези думи на Путин.
В едно свое изявление Мит Ромни заяви в качеството си на кандидат президент, че Русия е "геополитически противник на САЩ номер едно", а неотдавна заяви, че няма намерение да "гледа през розови очила на Русия и Путин". Главният съперник на Барак Обама обвиняваше Путин в нарушаване на човешките права и преследване на опозицията, критикуваше позицията на Москва относно Сирия и Иран, заплашваше, че няма да прави повече отстъпки на Русия по въпроса за противоракетната отбрана.
"Ексел Тръст" потвърди пътуването на Мат Ромни до Москва, но добави, че то е било свързано единствено с бизнеса. Според вицепрезидента на компанията Грег Дейвис пътуването е било предварително планирано и не е свързано с държавни дела.
"Ексел Траст" е ипотечен и инвестиционен фонд, който има филиали на цялата територия на САЩ. Активите на компанията са 820 млн долара. Мат Ромни го ръководи от 2009 година.