79-годишният Никола Николов, който застреля проектанта Александър Василев, остава в ареста, реши Софийският градски съд в четвъртък.

“Моето убийство бледнее пред това, което извърши Василев с мен. 5 г. ме убиваше бавно, аз го убих изведнъж. Василев ми отне мечтите. Направих го като възмездие. Той обезсмисли всичко, което съм направил за 70 г. Няма да се укрия, ако съм на свобода”, каза пред съда Николов.

Пенсионерът познавал Александър Василев от 5 г., разказа адвокатът на обвиняемия Антон Сираков. Бившият военен имал парцел от 5 дка в Банкя. Искал да го облагороди и там да направи екокомплекс. Потърсил инж. Василев, за да осъществи мечтата си. Целта била проектантът да намери инвеститор за екокомплекса. Обещал му след това да прехвърли имота на негово име. Това станало през 2011 г. През 2012 г. обаче Николов дарил имота на Василев, въпреки че още нямало инвеститор.

Оттогава постоянно го търсел, за да пита какво става с мечтания от него екокомплекс. На адвоката си казал, че проектантът увъртал и не му давал категоричен отговор.

В деня на убийството Николов отишъл отново в офиса на Василев в София. Имал подозрения, че инженерът е обявил парцела за продажба. Казал му, че ако няма намерение да прави нищо, поне да му върне парцела. Извикал Василев в коридора, извадил законния си пистолет и го застрелял.

Николов остава в ареста, защото според съда може да извърши друго престъплени на свобода.