Синът ми Петър ми остави децата в петък, 17 юли, и към 16 часа ги заведох да си играят в градинката със слончето. Там сме стояли около час и половина-два, не помня точно. Децата поиграха и когато тръгнахме да се прибираме, решихме да си починем и да хапнем. Седнахме в заведението до феншопа на ЦСКА - добро заведение с чадъри, маси навън, кебапченца и картофки. Спряхме да си починем и да се наядем.

Не мога да кажа
причина за агресията,
защото такава
не съществуваше


Това ще го обясни нападателят, ако го хванат. Просто забелязах, че внукът ми се опитва да си свали превръзката. Тя е в резултат на лекарска помощ в “Пирогов”. Той си разкъса до кост коляното преди седмица-две, шиха го, превързаха го, защото това не е просто рана.

Видях го, че тръгва да си сваля превръзката. Говореше срещу него едно лице с черна шапка и качулка. Те (компанията от няколко скинари - бел. ред.) са му казали, че е страхливец, обиждали са го, сега да не цитирам (мангал и циганин - бел. ред.), и че това е фалшива превръзка. Детето се чувствало засегнато и казало: “Как така фалшива превръзка, аз минах през “Пирогов”, шиха ми рана.”

Все пак това е момче и е решило да им покаже, че раната е истинска. Много е лесно едно дете на 11 години да го провокираш. Това беше безумие да показва, че раната е истинска. И моите думи “Ела при мене” бяха към детето. С другите не съм си разменил и дума. Не съм чул да го обиждат, защото бяха на 4-5 метра към мен.

Дори не съм ги попитал “Ей, вие там какво правите” Просто видях, че си сваля превръзката, и реших да го повикам, за да не го прави.

Това беше. И миг след това скочи единият от тях и започна да ме рита, блъска, псувни безумни и обиди. Изтървах мобилен телефон, очила и други неща, но след намесата на друг човек си тръгнах с дечицата.

Настигна ме обаче един от групата. Всъщност ме би само един, не всичките. И втория път ме нападна същият човек. Много татуировки имаше. Беше и гол до кръста. Не мога да кажа дали беше с бръсната глава, или много късо подстриган, защото не видях добре, но беше млад. От едната страна на кръста му пишеше Blood, което ми привлече вниманието. Запитах се как може този човек да пише такова нещо по тялото си. Имаше и нещо като звезда на лявото рамо отгоре към плешката. Казвам нещо като звезда, защото не мога да го определя точно. Имаше много татуировки, но не ми привлякоха вниманието. Загледах тази, на която пишеше Blood, защото тя ми направи впечатление. След тази дума следваше още нещо, но не можах да го видя точно(пълният надпис е Blood and Honour - “Кръв и чест” - бел. ред).

Другите от компанията му нищо не са ми правили,

те просто седяха и го
гледаха,
нито са ме удряли,
нито обиждали


Та настигна ме втория път и с юмруци в лицето, през очилата, през всичко, тежки разкъсвания. Шурна много кръв, защото първо лицето е много силно кръвоснабдено, там има много кръв, а също така наскоро имах сърдечна операция и заради това пия лекарство за разреждане на кръвта.

Нямаше спиране, кръвта тече, детето вика “Бягай, дядо, ще ни убият”, а момиченцето плаче. Аз обаче не побягнах. И така към площад “Журналист”. По пътя притискам с кърпи и опитвам да спра кръвта.

Не помня точно как стигнах, но тази пътечка и със затворени очи ще я мина. Пътьом внукът ми помогна, той набра 112. Там дойде полицейска кола с двама полицаи, след това дойде линейка. Лекарката се опитваше да спре кръвта, но не ѝ се удаваше.

Хора дойдоха да ми
помогнат кой както може,


донесоха ми лед заради хематома, айрянче да пийна, да хапна. Много добро впечатление ми направи помощта им, а бяха случайни, непознати хора.

След като горе-долу се закрепи положението с кръвта, ме качиха в линейката и тръгнахме към ИСУЛ. За лош късмет се оказа, че очните лекари са в операция и ме откараха в Първа градска, където ме оперираха. Лежах там 3 дена. За щастие, сега виждам. Имам дълбоки прорезни рани на клепача.

В момента съм пенсионер. По професия съм инженер по електроника. Работех с компютри, предимно хардуер. След това регистрирах частна фирма и правех електронни уреди за някои машини. Фирмата не бе голяма. Сега още ме търсят, но съм пенсионер, не работя другаде.

Търсят скинаря, пребил мъжа пред внуците му

Столичната полиция издирва скинаря, пребил 67-годишния Красимир Иванов пред внуците му - момче на 11 г. и момиче на 7 г. Екшънът се разигра на 17 юли в Борисовата градина.

Причина за гнева на младежа с бръсната глава било това, че той и компанията му

помислили внука
на Красимир за
просещо циганче


“Ходихме в сряда в СДВР с адвоката ми Емануил Йорданов”, каза за “24 часа” битият мъж.(Разказа му за инцидента виж вдясно). Там прекарали над 3 часа. Иванов каза, че е давал показания и не са му показвани снимки на предполагаемия бияч и приятелите му. Той поясни, че всъщност само един младеж от групата го е удрял, а другите само гледали.

Полицията работи активно по разкриването на случая, заявиха от СДВР. Преглеждат се записи от камерите в района, провеждат се разпити.

Около 2 часа преди да бъде пребит, Красимир извел двете си внучета в Борисовата градина, за да си играят на пързалката, известна като “Слончето”, разказа за “24 часа” във вторник бащата на децата Петър. Към 18 часа компанията огладняла и седнала в кафенето до феншопа на ЦСКА.

Баткото първи приключил с яденето и продължил сам с играта. Тогава го наобиколила група скинари, които почнали да му викат “циганин” и “мангал”. Детето било с превръзка на коляното заради спортна травма, но хулиганите твърдели, че е сложило бинта, за да проси. Момчето тръгнало да показва раната си, когато дядо му го видял и го викнал да се върне на масата. Детето отишло при дядо си, но скинарите го последвали. Един от тях почнал да удря Красимир Иванов. Боят престанал заради намесата на мъж, видял случая. “Дядо, хайде да бягаме, те искат да ни убият”, казал внукът.

Вследствие на първите удари очилата на мъжа паднали. Той ги намерил и сложил отново, преди да тръгне да се отдалечава от мястото заедно с децата. Един от скинарите обаче се отскубнал от групичката и нанесъл тежък удар, който

буквално забил
очилата на мъжа
в едното му око


Мъжът паднал на земята, а биячът продължил да го рита по тялото и главата.

След като бил откаран в болницата, лекарите му направили 2-часова операция, за да спасят окото му, тъй като било изместено. В това време децата били сами на улицата, оставени на грижите на случайни минувачи.

Фандъкова иска още полицаи по улиците

СДВР да осигури повече полицейски патрули в столицата, за да не се стига до инциденти като побоя в Борисовата градина, поиска кметът на София Йорданка Фандъкова.

Искането е не само за Борисовата градина и централните части, но и за всички квартали.

Общинската полиция в София няма достатъчно хора, за да усили патрулите си, каза още столичният кмет. По думите ѝ столичната общинска полиция имала само 40 души и в Борисовата градина дежурял само един патрул.

Поръчка за 4 нови камери, които да бъдат поставени в Борисовата градина, ще обяви Столичната община. Те трябвало да бъдат със специални широкоъгълни обективи, за да покриват по-голяма територия от парка.

В Борисовата вече има 31 камери, част от алеите са осветени.