67-годишният Красимир Иванов е събирал пари от гривнички, които две малки момиченца са продавали в Борисовата градина, твърдят пред “24 часа” мъж и жена, присъствали на инцидента от 17 юли.

Групата младежи, които са нападнали дядото, са си купили няколко гривнички от децата. Според очевидците едно от двете момиченца е имало медицинска превръзка на окото. Половин час по-късно те видели как детето дава парите на дядото, който спокойно си пиел бира и ядял картофки в кафенето. Хлапето вече нямало превръзка. Попитали го защо експлоатира децата и лъже хората и след разменени реплики бил набит. 67-годишният мъж отрича това (виж по-долу). 

Три дни след инцидента 67-годишният Красимир Иванов разказа как е бил

нападнат без
причина и пребит
с юмруци


от татуиран младеж пред очите на внуците си.

Според присъствали на инцидента се оказва, че освен тях Иванов е имал контакти и с две по-малки деца - момиченца, които са продавали гривнички в Борисовата градина и са му носили пари.

В понеделник, седмица след като се разчу за скандала, в редакцията на “24 часа” се обади мъж, който се представи за Атанас Карамихов. Разказа, че е бил на мястото на инцидента и в твърденията на Красимир Иванов имало много неточности. Ето какво е видял той:

“Бях с племенника си на пейките пред сцената в Борисовата градина. Дойдоха две момиченца, около 4-5-годишни. Казаха, че продават гривнички, и ме попитаха дали искам да си купя. Едното имаше превръзка на окото, като че ли има сериозна рана. Гледам го - бяло, красиво българче. Имах пари в себе си и си купих две гривнички по 2 лв. Едната я подарих на племенника си, а другата на детето, с което си играеше пред сцената. След това отидох до кафенето. Там клиентите често са едни и същи. Наредих се на опашката за бира, защото беше голяма жега. И гледам момиченцата, от които си купих гривнички, отиват до един дядо, който беше седнал на маса срещу заведението. Боцкаше картофки и най-буржоазно си пиеше биричка, от скъпите.

Момиченцето,
което имаше
превръзка, вече
беше без нея 


Нямаше рана. Изсипаха парите на масата и човекът ги прибра в джоба си. И това го видях с очите си. След това хора от заведението го наобиколиха, стана скандал, имаше дърпане и блъскане, но чак толкова кърваво, колкото го изкараха, не беше. Явно тези младежи са се самосезирали за експлоатация на детски труд. Може и да са го били, не ги оправдавам. Познавам някои от тях по физиономия по линия на футбола. Но

този човек го
изкараха
мъченик,


стресирали му внуците, а никой не пита за другите две деца, които му носят пари с измама.

Историята се изопачава. Нападателите били скинари, помислили дядото и внуците му за цигани. Нищо подобно. Отдалече си личи, че не са цигани.

“24 часа” потърси и други свидетели на инцидента, разпитвайки клиенти в заведението и посетители в този район на Борисовата градина. Оказа се, че много хора са виждали Красимир Иванов, внуците му и другите две момиченца, които продават гривнички. Мария Димитрова, която редовно посещава заведението, пред което е станал инцидентът, е видяла всичко от край до край. Ето и нейния разказ:

“Този дядо съм го виждала и друг път. Ходи с четири деца - едно момченце и три момиченца. Виждала съм с него и друг мъж, който обаче не е синът му, когото показваха по телевизията. Купувала съм си гривнички от децата преди време. Тогава едното ми каза, че събира пари, за да се запише на балет. Мои познати обаче си купили от тях гривнички пред НДК. Тогава версията е била, че събират пари за болната си сестричка. Оттогава съм ги виждала, но не съм си купувала от гривничките, с които са закичени целите им ръце. По-големите деца, момченцето и момиченцето, не продават гривни. Виждала съм обаче момиченцето, на около 7 г., да насочва по-малките към други хора. Иначе

малките са
уникално
красиви, бели
като сълзи,


подстригани на бретон, с коса до под ушите. Много хора са си купували от тях.

Същия този ден, когато беше нападнат този дядо, разхождах детето си в Борисовата градина. Седнах в кафенето. Почти всеки ден съм там. Има дебела сянка, вода и солети за малкия. На съседна маса се беше събрала компания от момичета и момчета. Този дядо мина покрай тях с двете по-големи деца и двете момиченца в посока детската площадка. Едното от тях имаше превръзка на окото. Малките момиченца се спряха до компанията в заведението и продадоха гривнички на младежите. След около половин час дядото седна на маса в кафенето. С него беше голямото момченце и едно от момиченцата, което беше с превръзка, когато продаде гривничките на компанията, а сега беше без нея. Извади пари и ги остави на масата на дядото. В този момент младежите, които си бяха купили от сувенирите, гледаха как възрастният човек прибира парите. Започнаха да коментират помежду си. Едно от момчетата отиде при него и му каза нещо като “Защо карате децата да просят, защо лъжете хората? Поне се скрийте някъде, да не ви гледаме, като прибирате парите. Ние си купихме от това дете гривни, беше с превръзка на окото". Първо възрастният не го отрази. Когато скочиха и другите от масата, им каза, че ще се обади по телефона и ще им хвърчат главите, както и да не се занимават с него. Започнаха да си говорят на висок тон.

Дядото стана,
сбутаха се,
дърпаха се, но не
съм видяла удари
в суматохата


Възрастният човек отиде до тенис масите и проведе разговор по мобилния си телефон. Едно от момчетата тръгна след него и му каза, че ще се обади на полицията, защото кара децата да просят. Може и да е имало удари по възрастния човек, но той си стана и си тръгна, без никой да му помага. Много е странна тази история."

Мария Димитрова с малкото дете, която е видяла инцидента, е категорична, че историята е много съмнителна. Гледала е дядото по телевизията и забелязала, че не е имал отоци по главата, каквито трябвало да се появят при зверския побой, който описва. Сигурна е, че биячът на дядото ще бъде осъден, но се чуди как никой не се е поинтересувал за историята на дядото и за момиченцата, които продават гривнички и след това му носят парите от продажбите. Твърди, че знае как се плаща на лекари, за да издадат медицинско като за средна телесна повреда.

“Имаше една история с младо красиво момиче, което беше обвинило полицайка, че я съблякла по време на проверка, държала се грубо и ѝ бъркала в гащите. Обиколиха с баща ѝ всички телевизии. След това се оказа, че момичето лъже, било е с приятеля си, който е криминално проявен, и е искала да скрие този факт от баща си", дава пример Мария Димитрова.

Красимир Иванов:
Това са измислици


“Не знаех, че има свидетели, това е много интересно. Това са смешни неща. Какво да ви отговоря? Няма такова нещо. Бяха писали, че съм просяк. Но аз ви казвам - това са измислици. Нито пари са ми носили, нито гривнички. Очаквах да има такива нападки. Аз имам внук, не мога да отговарям повече. Много ми дойде, изморих се", каза Красимир Иванов, потърсен за коментар относно твърденията, че е провокирал агресията срещу себе си заради парите, които са му носили момиченцата с гривничките.

На 22 юли той разказа пред “24 часа” как е бил нападнат и пребит от хулиган пред внуците си - момче на 11 г. и момиченце на 7 г. Татуираният обиждал внука му. Побоят бил провокиран от татуиран младеж заради това, че внукът му носил превръзка на крака. Обиждали детето на “циганин” и го карали да свали бинтовете. Красимир Иванов лежал 3 дни в ИСУЛ след нападението. Той е пенсионер. По професия е инженер по електроника. той твърди, че не знае причината за агресията срещу него.