1 стотинка няма да се дава за несвършена работа, зарече се кметът на Русе Пламен Стоилов и предупреди снегопочистващите фирми, че ще бъдат строго контролирани за извършената от тях дейност. По време на вчерашното съвещание за готовността на общината за зимния сезон, Стоилов настоя почистването на снега в кварталите да не се различава от това в централната градска част. Оплаквания от граждани за по-добре обслужвани централни улици в сравнение с тези в „Чародейка“ и „Дружба“ e имало през миналата година и това не бивало да се допуска и през тази.
Безкомпромисен ще бъда към начина на почистването, тъй като контролът гарантира качество на изпълнението. С рулетката ще се мери и смята, категоричен бе Стоилов. И допълни, че ще настоява за отчет от снегопочистващите фирми, в който да е посочено по дни и часове каква площ е почистена. И въз основа на добре свършената работа ще се плаща.
Като приоритет кметът изведе малките улици, автобусните спирки и подходите към тях и настоя снегопочистването да започва от тях и винаги да са в добър вид. В момента тече подмяна на спирките от концесионера, но това няма да попречи на зимното им почистване, тъй като след демонтирането на старите на същото място се поставя новата, обясни зам.кметът Свилен Иванов. По време на съвещанието стана ясно, че тази зима градските улици ще се чистят само със сол и няма да се опесъчават, както досега. Причината за това са стотиците камиони с пясък от пътищата, изхвърлени през пролетта. Дори по бул.“България“ все още имало недоизчистени участъци и за да не се стига до такива ситуации, в Русе вече щяло да се чисти както в европейските градове.
Стана ясно още, че догодина Общината ще създаде ново търговско дружество, на което ще бъде възложено почистването на четвъртокласната пътна мрежа. Освен с този наболял проблем, който е нерешим с години, предприятието ще се грижи за чистотата на деретата и коритата на реките.
Почистващата техника е в изправност, заявени и доставени са на повечето места инертни материали и сме готови за посрещане на зимата, заявиха всички кметове на селата и кметствата в община Русе. Техните оплаквания бяха най-често свързани със старите и амортизирани трактори, с които основно се чистят пътищата. В бюджета за следващата година ще заложим закупуването на един нов трактор, обеща Стоилов. И допълни, че във всеки следващ бюджет ще се залага закупуването на такава техника, за да може всяко село да се сдобие с нов трактор. Фирмите, които ще се грижат за почистването, увериха, че са подготвени и зимата няма да ги изненада. Готовност за посрещане на зимните условия декларираха и представителите на „Енерго Про“, „ВиК“, „Овергаз север“, „Топлофикация“, Областно пътно управление и полицията.