Увеличава се търсенето на България като туристическа дестинация сред руснаците, което бе спаднало през юни, съобщи Асоциацията на туроператорите на Русия /АТОР/, цитирана от ТАСС.

"През юли търсенето на почивка в България започна да нараства. До голяма степен за това допринесоха българските хотелиери, които редовно предлагат специални предложения на руските туроператори", отбелязват от асоциацията.

Според представители на туроператора Tez Tour България вече е влязла в петорката на най-търсените дестинации за това лято. "България е преди всичко детски курорт. Като климат юни тук е твърде неустойчив. Мнозина руснаци предпочитат слънце и по-затоплено море. Освен това сезонът на масовите отпуски в Русия е все пак юли и август, така че търсенето в този период традиционно се увеличава", поясниха в компанията.

В същото време данните на туроператора свидетелстват, че търсенето на българската дестинация е паднало с 20 на сто в сравнението с миналогодишния показател.

Според повечето анкетирани туроператори спадът на доходите на руснаците се е отразило и върху стойността на туровете. "Средната стойност на тура е по-ниска от миналата година. Българските хотелиери вече отменят специалните предложения за август заради запълването на курортите и хотелите. В пика на сезона продажбите вървят главно без специални предложения", отбелязаха представители на "НТК Интурист".

Най-търсените предложения за България започват от 350 евро на човек за 7-дневна почивка в тризвезден хотел. Хотел с повече звезди искат по 550 евро за същата период на пребиваване.