СДС ще участва на предстоящите местни избори като част от Реформаторския блок, съобщи в Русе заместник-председателят на партията Румен Христов след заседание на националното й ръководство. 
По думите му съгласие ще бъде постигнато в повече от 200 общини.
„В останалите, ако има предложения за различни кандидати, ние предлагаме най-демократичната форма - провеждане на отворени вътрешни избори“, каза Христов. 
Според него това е най-добрата демократична процедура, защото в противен случай разногласията, които са се появили по места, се пращат за филтриране в София, което може да обтегне отношенията между лидерите на партиите в Блока, а това не е добре. 
„В Русе вече има предварително съгласие и ще се явим като Реформаторски блок, като ще имаме единна кандидатура за кмет. Остава само споразумението да бъде подписано“, каза Христов. 
Той посочи, че в момента се обсъждат имена, но за обявяване е все още рано. 
Депутатът потвърди, че се обсъжда и подкрепата на РБ за спрягания за кандидат за кмет на Русе на Патриотичния фронт Искрен Веселинов срещу реципрочна подкрепа за кандидата на кмет на реформаторите в Плевен. Заместник-председателят на СДС обаче каза, че според него е по-добре РБ да има собствен кандидат, защото в голям град като Русе е добре позициите да бъдат защитени. 
„До втория тур има време и там ще решим кого ще подкрепим - това най-вероятно ще бъдат кандидатите на ГЕРБ“, каза Христов.