Реформаторският блок ще представи листата си за евровота в края на месеца, съобщи във Варна лидерът на ДСБ Радан Кънев.

За предстоящите евроизбори той заяви, че ще бъдат остра конкуренция на ГЕРБ.

"Ние нито търсим патерици, нито ще ставаме такива", посочи Кънев. По думите му партиите от блока всъщност се стремят към най-дефицитното в момента - доверието на избирателите. Кънев посочи, че РБ има много критики към промените в Изборния кодекс, като акцентира конкретно върху изцяло политическата квота, по която ще се сформира ЦИК.

Блокът подкрепя идеята за провеждане на референдум, който да реши дали гласуването на избори да стане задължително, каза председателят на СДС Божидар Лукарски.

В средата на отминалата седмица президентът поиска НС да свика национално допитване с три въпроса – за и против задължително гласуване, за и против електронно гласуване и за и против мажоритарния вот.

Председателят на движение "България на гражданите" Меглена Кунева посочи днес, че като убедени демократи членовете на РБ подкрепят по принцип идеята за провеждане на референдуми, защото това е начинът да се чуе мнението на хората. По думите й една от целите на реформаторите е промяна на законодателството, която да улесни процедурата за провеждане на такъв тип допитвания.

РБ поправя грешката от разделението на демократите в страната на етнически и верски признак, посочи лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той каза, че не ГЕРБ, а блокът е алтернативата след оставката на настоящото правителство. По думите му единствено тяхната формация има ясна визия как да се справи с кризата, а обединението на партиите ще привлече отново хората с дясно мислене към урните.