В началото на 30-те години на миналия век Аугуст Ландмесер е нацист, въодушевен от идеите на Хитлер. Той не подозира, че само няколко години по-късно вярата му ще бъде разклатена. Причината е, че младият германец се влюбва страстно в еврейката Ирма Еклер. По-късно той бива наказан за "измяната" си, а светът го запомня като единствения нацист, който отказва да отдаде почит на Хитлер по време на масов митинг през 1936 г.

Германското издание "Бизнес инсайдър" разказва историята на една от най-въздействащите фотографии в световната история, запечатала спомена за един разочарован нацист и една невъзможна любов. 

Всъщност в началото тази любов съвсем не изглежда толкова невъзможна.

През 1935 г. Ландмесер предлага брак на своята любима. Двойката обаче така и не успява да се венчае официално, заради приетите точно в този период Нюрнбергски закони. След като Нацистката партия разбира за връзката им, германецът е изключен от нейните редици.

През октомври 1935 г. се ражда първата дъщеря на Аугуст и Ирма - Ингрид. Само няколко месеца по-късно – на 13 юни 1936 г., Ландмесер остава с демонстративно скръстени ръце сред гората от протегнати ръце и възгласи в чест на Фюрера.

През 1937 г., уморен от случващото се в нацистка Германия, Ландмесер опитва да избяга със семейството си в Дания, но е арестуван на границата. Срещу него са повдигнати обвинения за оскверняване на чистотата на расата.

Година по-късно Ландмесер е освободен поради липса на доказателства и са му дадени инструкции да прекрати отношенията си с Еклер. Той отказва.

През 1938 г. е задържан отново и осъден на близо три години в концентрационен лагер.

Междувременно полицията арестува и майката на детето му, която била бременна с втората им дъщеря. Тя ражда в затвора и скоро след това е изпратена в женски концентрационен лагер.

Смята се, че след 1942 г. Ирма е преместена в един от т. нар. „центрове за евтаназия”, където заедно с още 14 хил. души намира смъртта си.  

А какво се случва с Ландмесер?

След престоя му в лагера, той никога вече не вижда нито любимата си, нито дъщеря си. Сменя няколко работи, а през 1944 г. участва във войната. Изчезва по време на мисия в Хърватия и повече никой не чува нищо за него.