Д-р Мариана Симеонова е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по трансплантация от януари 2013 г. Дотогава работи като анестезиолог във Военномедицинска академия, където постъпва през 1993 г. Д-р Симеонова беше в Русе за участие в семинара, посветен на редките болести и лечението им, където говори за ползата от даряването на човешки органи.

Трансплантацията на човешки органи е област в медицината, която се смята за голямо постижение, тъй като обединява както много тежки специалности, така и много други сфери като религия, морал, етични проблеми, каза специално за „Утро“ изпълнителният директор на агенцията по трансплантация д-р Мариана Симеонова. В България първата трансплантация е на бъбрек и е направена през 1968 година в „Пирогов“. Пациентът е бил малко дете. Година по-късно в Александровска болница е присаден пак бъбрек, но вече на възрастен човек. Това показва, че още тогава сме имали добри лекари, които са се справили с тази задача, защото са имали необходимите познание и опит, посочи д-р Симеонова. 
През следващите години трансплантациите вървят вълнообразно, тъй като са дело на цялото общество. Органите не могат да се купят с пари, а се дават доброволно и от душа за непознати. Дълго време се е смятало, че проблемът с трансплантациите е в хората, защото те не искат да даряват органите на техни близки. Кулминацията настъпва през периода 2011-2012 година, когато присажданията на органи намаляват силно.
Според д-р Симеонова проблемите не са в хората, а в недостатъчната им осведоменост. Тези нейни думи се потвърждават от факта, че от 2013 година трансплантациите са се увеличили, след като са направени няколко разяснителни кампании. Благодарение на тях близки на пациенти в мозъчна смърт са се съгласили да дарят органите им на хора, които се нуждаят от тях. Само при това положение, при мозъчна смърт, могат да се вземат органи и да бъдат трансплантирани на друг пациент по най-бързия начин. Когато болният изпадне и в сърдечна смърт, вече е късно за подобна операция, обясни шефът на агенцията по трансплантация. Благодарение на разяснителните кампании през миналата година са извършени 76 трансплантации на органи от хора в мозъчна смърт. На осем тежко болни са присадени бъбреци, сърце и черен дроб от русенски донори. От началото на 2015-а операциите са над 30, но засега няма русенски дарители.
Всеки момент обаче се очаква да се направи трансплантация на бял дроб на 34-годишен русенец, каза д-р Симеонова. Николай Кунчев е първи в списъка, защото има проблеми с дишането от самото си раждане, впоследствие в белите му дробове се появяват тромби, които още повече затрудняват дишането му и му пречат да говори. Уморявам се от най-малкото движение и с нетърпение чакам да се появи подходящият донор, каза пред „Утро“ младият мъж, който също присъства на семинара за редките болести. По думите му неговата трансплантация е на финалната права. И тъй като първата операция за поставяне на нов бял дроб вече е направена успешно във Виена, той е обнадежден, че това ще се случи и с него. За съжаление, в България още не извършват трансплантации на бял дроб, но колеги във Виена правят това с лекота и пациентите са чувстват добре, допълни д-р Симеонова и уточни, че е много трудно да се намери подходящ донор на бял дроб и затова Николай чака повече от година.
Не лесно да разбереш защо един човек се смята за починал, след като сърцето му още бие, каза още д-р Симеонова и уточни, че роднините трябва да разберат, че точно в този момент могат да се съгласят здравите органи от техния близък да бъдат дарени за спасяването на нуждаещ се болен. Решението е тежко, но е благородно и затова агенцията по трансплантация не гони брой на донори, а търси хора с морал, които да дарят органите на техни близки в мозъчна смърт от душа и сърце. Донорството не може и не бива да е задължително и аз благодаря от цялото си сърце на тези шест русенци, които дариха органи и спасиха осем българи, каза д-р Мариана Симеонова.