Русенската опера е главно действащо лице в тазгодишното издание на Моцартовите празници в Правец, съобщи пресаташето на операта Сийка Лапачка, която е и арт координатор на фестивала.
Той ще бъде открит с русенска продукция - на 13 август на сцената на брега на Правешкото езеро ще бъде представена операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт с диригент Ивайло Кринчев. В спектакъла участват Владимир Василев, Георги Султанов, Пламен Бейков, Симона Кодева, Мария Цветкова, Даниела Караиванова, Алек Аведисян, Георгиос Филаделфевс, Теодора Чукурска, Йоланта Николаева, Петя Цонева, Момчил Миланов и др.
Втората вечер ще предложи на почитателите на симфоничната музика среща с творчеството на Моцарт, Чайковски и Паганини с участието на виртуозния полски цигулар Мариуш Патира и на русенския оркестър под палката на бразилския маестро Жозе Мария Флоренсио. Пак на 14 август един от акцентите ще бъде импресионизмът в музиката и изобразителното изкуство - срещата на творби на Клод Мане, Морис Равел и Клод Дебюси се осъществява във филма-концерт с участието на руския пианист Иля Овчинников и оперните певци Йоана Кадийска и Алек Аведисян и балетни миниатюри на живо. 
Със сигурност на голям интерес ще се радва моноспектакълът „От Пиаф до Мамбо италиано“ на Мария Елена Инфантино също на 14 август от 23 ч с посвещение на 100-годишнината от рождението на легендарното френско Врабче. Спектакълът е със специалното участие на директорката на русенския балет Силвия Томова.
Следващата изява на Русенската опера е на 15 август, когато в 20.30 ч започва музикално-танцовият спектакъл „Реквием“. В подготвеното специално за фестивала представление на режисьора Огнян Драганов с хореография на Силвия Томова ще се изявят оркестърът, хорът и балетът на Русе и солистите Николай Моцов, Ивайло Джуров, както и Беса Лугичи от Косово и Снежинка Аврамова. Диригент ще бъде Карло Донадио от Италия. 
Същия ден, но от 11 ч е матинето „Моцарт за децата“ със спектакъла „Фигаро харесва Моцарт и Росини“ по сценарий и режисура на баса Пламен Бейков, който е и водещ. Спектакълът включва конкурс за двойник на Моцарт и Констанца и музикалното приключение „Да танцуваме с Моцарт“ с участието на Симона Кодева, Теодора Чукурска, Петя Цонева, Алек Аведисян, Пламен Бейков. Акомпаниментът на пианото е на Божена Петрова, а с изпълнения се включва и струнен квартет от оркестъра на Русенска опера. 
На русенци е поверено и закриването на фестивала с концерта „Класика и поп“ под диригентството на Жозе Мария Флоренсио. В букета от жанрове и стилове на 16 август участват солистите Симона Кодева, Беса Лугичи, Мариана Пенчева, Даниела Дякова, Йоана Железчева, Русалина Мочукова, Деян Вачков, Верустиния Щур-Овчинникова, Руслан Мъйнов, Дани Милев груп и други.