Димитър Радев е новият гуверньор на Българската народна банка. Това реши мнозинството в Народното събрание след гласуване на четирите кандидатури за наследник на Иван Искров, предаде репортер на БГНЕС.

Самият Иван Искров бе освободен чрез гласуване минути преди избора на своя наследник. Досегашният управител на БНБ Иван Искров беше освободен единодушно със 174 гласа "за" и нито един против или въздържал се.

Димитър Радев бе издигнат от парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок. Той бе избран с 130 гласа "за", 16 "против" и 34 "въздържал се", като получи подкрепата на ГЕРБ, РБ, БДЦ, АБВ и 7 депутати от ДПС.

37 депутати подкрепиха кандидатурата на Бисер Манолов, сред които групата на Реформаторския блок, 10 души от ГЕРБ и няколко от АБВ. 18 бяха против, а голямата част - 118 депутати се въздържаха. "За" Виктор Йоцов гласуваха 44 депутати, 22 бяха против, а 104 се въздържаха. Кандидатурата на Патриотичния фронт в лицето на Григорий Вазов събра 43 гласа "за", 12 против и 118 въздържали се.

БГНЕС припомня, че кандидатите за поста управител на БНБ бяха четирима: Димитър Радев - номинация на ГЕРБ и РБ, Бисер Манолов - на РБ, Григорий Вазов - на ПФ и Виктор Йоцов - на АБВ. Поотделно те бяха изслушани от Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, където представиха своите намерения и бъдещи действия за Централната банка. И четиримата претенденти бяха единни, че влизането на България в еврозоната е стратегическа цел и че трябва да се направи преглед на активите на банковата система.

Димитър Радев бе номинация на ГЕРБ и РБ, от 14 г. работи в МВФ и ръководи мисии в сферата на управлението на публичните финанси в над 20 страни в света. Има 35 г. опит като финансист. Бил е зам.-министър на финансите в 6 правителства след 1991 г. Три години е бил член на Надзорния съвет на "Експресбанк", а 7 г. - член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа и е бил 2 мандата негов зам.-председател.