Само седмица време имат всички търговци и институции, които издават билети срещу своите услуги, да купят и регистрират в НАП касов апарат, с който да отчитат продажбите си след 20 юли. От началото на месеца няма фирми от региона, които да са закупили билети за вход от офиса на данъчните в Русе. Това предполага, че използвалите ги досега в дейността си около 30 фирми довършват изостанали стари количества и се подготвят за прилагане на новите изисквания, казаха от НАП-Русе.

От 21 юли касовите бележки са задължителни при продажбата на билети за посещение на музей, спортни събития, концерти, за ползване на шезлонг, чадър на плажа и др. Това гласят промените в Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Изключение от новото правило за издаване на касови бележки при продажба на билети срещу услуги се прави в случаите, когато става въпрос за продажба на билети, карти, абонаментни карти за превоз на пътници, когато издаването им е задължително съгласно нормативен акт, както и при продажбата на билети, фишове, талони и други удостоверителни знаци за участие в хазартни игри. Тези билети за транспорт или участие в хазартни игри обаче трябва да съдържат трайно вписана при отпечатването номинална стойност и най-малко два защитни елемента върху хартията и/или при печата, както и да са отпечатани по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа.

Досега всички търговци и институции, които продаваха билети, отпечатани по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа, не бяха длъжни да ги регистрират и отчитат чрез фискален касов апарат.