Единственото професионално направление, в което Русенският университет е класиран на второ място сред висшите училища в България и непосредствено след Софийския университет, е педагогиката. Това стана ясно след като вчера бяха представени актуалните рейтинги на университетите.
Русенският университет има още няколко призови места. Той е в челната петица  в обучението по „Електроника и електротехника“, „Компютърна и комуникационна техника“, „Машинно инженерство“, „Общо инженерство“, „Право“ и „Транспорт“.
Моето мнение е, че класация трябва да има, но имаме много забележки по методологията на съставянето на настоящата, коментира за „Утро“ ректорът проф.Христо Белоев.
Той бе категоричен, че в областта на компютърните науки Русенският университет е абсолютен лидер в страната, но поради незначителни показатели е изместен от челото. Според него критериите „заплащане на кадрите“ не може да се сравнява, тъй като стандартът на живот в Русе и Варна например е различен.
Не са взети предвид социално-битовите условия, които вече имаме в Русенския университет и от това също губим по точки, обясни ректорът. За него съществуващите рейтингови системи на Великобритания и САЩ са най-добрите поради своята обективност и би трябвало точно те да се ползват като модел. Когато кажеш, че там някой университет е в Топ 5, ти е ясно за какво говориш, докато тук се престарахме отново, обясни проф.Белоев.