В средата на юли, когато половината от 2015 година вече превали, във Ветово все още нямат приет общински бюджет. С това Общината и oбщинският съвет са на път да поставят нови рекорди в своето неразбирателство. Както е известно, кметът Георги Георгиев и председателят на Общинския съвет Бюлент Гайтанов се срещнаха дори в съда заради лични обиди и клевети. А решенията на съветниците са чести гости на Административния съд в Русе, където текат дела по обжалването им.
Точката за общинския проектобюджет бе включена в дневния ред на заседанието на ОбС в края на май след продължили няколко месеца хватки той да не бъде гласуван. След като се стигна до това да бъде чута волята на съветниците обаче, финансовата рамка бе отхвърлена. А до решението се стигна след емоционално заседание и различни обвинения.
Впрочем още на общинската сесия в края на април въпросът за бюджета бе поставен от заместник-кмета на Ветово Исмаил Селим. Това стана още в началото на заседанието, въпреки че такава точка в дневния ред не беше включена. Въпросът предизвика вълна от изказвания, а заседанието дори бе прекратено и отложено за следобедните часове. Причината - от протокола на сесията се вижда, че питането внася смут и суматоха в залата. Избухват словесни престрелки за това кой откога започва предизборната кампания, както и кой и защо е започнал войната между общинската администрация и общинския съвет. Намесен е и въпросът колко е заплатата на кмета и какви са амбициите на съветниците, след като сами решават да си увеличат заплатите.
Това впрочем пък бе повод за друг скандал, който според някои е първопричина за сегашните неразбирателства в местната власт. Общо взето недоволството се корени във факта, че съветниците искаха по-високи заплати и си ги одобриха под претекст, че допълнителните суми не са за възнаграждение, а за покриване на служебните им разходи. Кметът обжалва в съда решението им и ги намали, като дори последната инстанция излезе със становището, че увеличените заплати са незаконни. После пък съветниците намалиха възнаграждението на своя председател.
Обсъждането кога бюджетът ще се гласува провокира интереса на голяма част от жителите на Ветово. А пълната зала по време на заседанието стана повод за съмнение у част от съветниците на какво се дължи тяхната активност. Мехмед Мехмед от ДПС посочи, че хората трябва да разберат, че „кметът няма потентността да успее да вкара един бюджет в общинския съвет“. Шумът в залата от ядосаните граждани стана причина заседанието да бъде прекъснато. Подобна обаче се оказа работната атмосфера на съветниците и през май и те отново обърнаха внимание на препълнената зала. Този път дори се чуха мнения, че хората са били задължени от кмета да дойдат. Точката за бюджета в крайна сметка намери място в дневния ред. След дълги дискусии, които отново породиха шум и безредици в залата, гражданин дори се провикна „Харчете ги тези пари. Хората пари нямат, ние имаме и не може да ги харчим.“ В крайна сметка след 5 гласа „за“, 8 „против“ и 1 „въздържал се“, проектобюджетът не бе приет. Малко след неговото гласуване четирима общински съветници напуснаха заседанието. А кулминацията на сагата тепърва предстои и вероятно ще съвпадне с дните около изборите през октомври.