Нов състав на Русенския районен съд ще разгледа делото срещу бившия общински охранител от звено КООРС Николай С., който получи две присъди за хитра кражба на гориво от ОМВ. С това решение излезе Окръжният съд,  като отмени присъдата на колегите си от първа инстанция заради допуснати противоречия и неясноти.
В началото на февруари 2014 година служителят на охранителното звено КООРС, който пазел Общинския младежки дом, бе наказан с 1300 лева глоба за това, че с преправени с тиксо букви на регистрационния номер на личния си сеат крадял нафта от ОМВ.
Схемата била проста, но добре измислена, тъй като самият Николай работел известно време в бензиностацията и познавал от кухнята начина на работа там. Охранителят винаги зареждал сам гориво на бензиноколонката, слагал черна шапка с голяма козирка, за да не му се вижда лицето и след това вместо да плати на касата, духвал.
Той бил известен с това, че не обича да стои до края на вечерната си смяна на работа и затова пришпорвал ръководителите на групи да приключват по-бързо заниманията си в залите на Младежки дом. Обяснявал, че трябва да се грижи за болния си баща. Така станало и на 13 ноември 2013 година, когато вместо към 21 часа занятието по у-шу приключило половин час по-рано и Николай духнал. Отишъл към ОМВ на бул.“Мидия Енос“ и любезно обяснил на служителя, че иска сам да зареди. Така успял да напълни в резервоара и туби над 60 литра нафта за 155 лева, след което пропуснал да посети касата и тръгнал. След като кражбата лъснала, служителят платил зареденото гориво от собствените си пари. Три седмици по-късно охранителят пробвал да пробута същата хитрост на същото място, но бил разпознат от опарения работник и номерът не минал. За това престъпление той бе осъден да плати глоба от 1300 лева, но за стореното през ноември чу присъдата едва сега.
Николай бе наказан с две години условно и три години изпитателен срок. Освен това се раздели с колата си „Сеат Ибиза“, която ще бъде конфискувана.
Това гласеше отменената вече присъда. А дали бившият охранител ще я чуе повторно или съдът ще излезе с различно решение, предстои да стане ясно в близките месеци.