Бившият папски нунций в Доминиканската република, бившият полски архиепископ Йозеф Весоловски, когото във Ватикана съдят за сексуални посегателства върху малолетни, е настанен в болница в интензивно отделение и няма да присъства на откриването днес на процеса срещу него, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на Светия престол.

Йозеф Весоловски, който в резултат на църковна процедура от една година вече не е духовно лице, е 66-годишен и през последните месеци имаше здравословни проблеми, чието естество не бе уточнено.

Той е обвинен, че е имал сексуални контакти с малолетни, когато е бил нунций в латиноамериканската държава в периода януари 2008 – август 2013 г. и че от август 2013 до арестуването си на 22 септември 2014 г. е качил в интернет хиляди педофилски порнографски снимки.

В началото бившият архиепископ бе под домашен арест във Ватикана, а след това заради здравословните проблеми му бе дадена малко повече свобода на движение в държавата-град.

Процесът срещу него е първият в новата история на Ватикана. Обвинението и делото за педофилия илюстрират по-строгата линия, възприета от Светия престол срещу това бедствие, макар сдруженията на жертвите на педофили да обвиняват църквата не че взема радикални мерки.