Гърция вчера предаде на международните кредитори нов план за финансова помощ, включващ реформи в пенсионната и данъчната система на страната срещу опрощаване на част от външния дълг и тригодишен спасителен заем, съобщиAFP.Планът, предаден на международните кредитори – Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ ще бъде разгледан от министрите от еврозоната утре. Основните точки в документа са следните:

1. Реформи в ДДС . Ще се въведе ДДС от 23 процента, който ще включва ресторантския и хотелиерския отрасъл. Храните, електроенергията и водата ще бъдат с 13% ДДС, а лекарствата и книгите с 6%.

2. Край на данъчните облекчения на островите. Ще се намалят финансовите облекчения за гръцките острови, като се започне от богатите такива, популярни сред туристите.

3. Други данъчни реформи: Корпоративният данък ще се увеличи от 26 на 28%. Въвеждане на данък върху луксозните стоки и върху телевизионните реклами.

4. Пенсионна реформа : До 2022 г. пенсионната възраст ще се вдигне от 62 на 67 години.

5. Намаляване на военния бюджет: Атина предлага да намали със 100 млн. евро военния си бюджет за тази година и с 200 млн. евро за 2016 г.

6. Борба с укриването на данъци: Гръцкото правителство обещава да води борба с укриването на данъци, както и да засили системата за събирането им.

7. Административна реформа: Предвиждат се съкращения и модернизация на държавния апарат.

8. Приватизация: Гърция планира да продаде дела си в Гръцката телекомуникационна компания и да приватизира пристанищата в Пирея и Солун до октомври.

9. Публичен дълг: Гърция е поела ангажимента да намали външния си дълг, който в момента съставя 180% от нейния БВП.

10. Икономическо възстановяване: Предвижда се пакет от 35 млрд. евро, който да подпомогне икономическия растеж на страната.

Правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас иска тригодишен спасителен заем от поне 53,5 млрд. евро в последно усилие за запазването на страната в еврозоната.