Премиерът Бойко Борисов призова и подкрепящите управлението и опозицията да подкрепят съдебната реформа чрез обръщение в социалната мрежа Фейсбук, предаде репортер на БГНЕС.

"Държим да бъде извървян пътят на съдебната стратегия и да бъдат извършени необходимите реформи, които да гарантират по-добра работа на съдебната система. Призовавам всички политически сили да не хвърлят излишна енергия в неконструктивни посоки и да се консолидираме, включително и опозицията, за да намерим консенсус в парламента и да подкрепим съдебната реформа. Всички ние трябва да положим огромни усилия, за да продължим стратегията, която приехме, заявява Борисов в статуса на личната си страница.

"В тази връзка, за да спрат всички спекулации, разговарях с моя екип от МС, които са присъствали на срещите на министър Христо Иванов в Бундестага. Те също потвърдиха, че министърът не се е изказвал срещу приемането на България в Шенген", казва Борисов.

БГНЕС припомня, че скандалът около Христо Иванов се разрази след изказване пред медиите на депутатът и председател на комисията по европейски въпроси в българския парламент Светлин Танчев. Според депутата от БДЦ зам.-шефът на германската комисия по европейските въпроси Хайнц-Йоахим Бархман му е споделил на среща на двете комисии на 23 юни, че Иванов настоява Германия да не ни подкрепи за Шенген, докато не извършим съдебна реформа.

На въпросната среща с депутати от Бундестага са присъствали и други депутати от родния парламент, сред които бившият екоминистър Станислав Анастасов и Кристиан Вигенин.