Поне в едно нещо може да ги стигнем американците. Хайде, да не се изсилваме - поне да ги доближим, и това е нарастващият интерес към хибридните автомобили. Когато през 1997 година „Тойота“ пусна хибрида „Приус“, светът погледна модела със зле прикрит скептицизъм. На другия полюс бяха отворените към новото Съединени щати, където хибридите от екзотика бързо се превърнаха в ежедневие и хиляди американци предпочетоха екологичното придвижване с мощни акумулатори и спомагателен двигател с вътрешно горене. Постепенно модата се пренесе и в Европа, а когато тестовете доказаха, че „Приус“ е сред най-издръжливите и надеждни автомобили на пазара, бяха разбити и последните бариери и предразсъдъци. Междувременно и конкурентите на „Тойота“ оцениха нишата и масово започнаха да разработват хибриди, но пионерът е един.
Ето какво говорят цифрите. Към края на 2013 година в световен мащаб са продадени над 6 милиона хибридни автомобила, а през миналата 2014 година зелената вълна е нахлула мощно и в България, като продажбите на хибриди са скочили с впечатляващите 19%.
Представителството на „Тойота“ в Русе - фирма „Ником“, е с основна заслуга за този бум. 13% от продадените тук модели на „Тойота“ и „Лексус“ са с хибридно задвижване.
Купувачите са хора от Русенско, Разградско и Силистренско, които много добре познават тази технология и многобройните й предимства. Това беше приятна изненада за нас, казва Даниела Петрова от представителството на японския гигант.
Заради повишения клиентски интерес „Ником“ беше домакин на специалното обучение за персонала „Хибридна академия на „Тойота“. В него участваха и ръководителят на катедра Двигатели и транспортна техника /същата, която втора година се състезава със собствен електромобил в международния екомаратон на „Шел“/ проф.Христо Станчев, както и други специалисти.
Лектор беше известният автомобилен състезател и коментатор на стартовете от „Формула 1“ Момчил Манчев, който сподели личния си опит от изминатите 150 000 километра за последните пет години с неговия хибрид „Аурис“ и подробно разясни характеристиките и предимствата хибридните автомобили. 
След теоретичната част служителите на представителството на японската марка в Русе направиха тест драйв с последния модел на хибрида „Тойота Приус“, който ще бъде на разположение на желаещите за пробно шофиране до 14 юли. Наред с него се предлага тест и на „Аурис ТS“, чиято премиера бе на 22 юни. Този модел ще бъде на разположение в Русе без краен срок.
Ето какви са впечатленията на Момчил Манчев, чието мнение тежи заради огромната си практика в света на автомобилите и задълбочените му познания за тях.
„Карал съм много коли, но мисля, че вече съм намерил моята любима технология - хибридното задвижване, което не искам да земеням с никакво друго. Това не е бъдещето, а настоящето на автомобилостроенето. Задвижването е модерно, работи безупречно и щади природата без да отнема сигурността и комфорта на мощните двигатели. Хибридните автомобили ще стават все по-ефективни, ще се нуждаят от все по-малко гориво, ще имат все по-добри показатели и ще стават все по-евтини. В бъдеще все повече хора ще осъзнават простичките истини за хибридите, които ги правят по-популярни в цял свят. Например - карането на хибрид е в пъти по-евтино от дизеловия автомобил, защото той е по-здрав от технологична гледна точка, няма скрити разходи, консумира по-малко гориво и е много вълнуващ. Трансмисията е много иновативна, работните режими се редуват неусетно, а колата работи абсолютно безотказно при всякакви условия. Не на последно място трябва да се знае, че хибридите нямат допълнителни разходи по поддръжка - за изминатите с личния ми „Аурис“ 150 000 километра извън регулярното сервизно обслужване съм подменил само една крушка“, обобщи накратко опита си Момчил Манчев.