Еврозоната - пътят за дългосрочна финансова стабилност, се казва визията на кандидата за управител на БНБ, издигнат от РБ Бисер Манолов, предаде репортер на БГНЕС.

По време на изслушването си в бюджетната комисия към парламента Манолов посочи, че БНБ трябва да бъде активен участник в процедурата по присъединяване в еврозоната, а между Министерство на финансите и БНБ трябва да има управляващ комитет с подкомитети-държавна администрация, пари и парична система, икономика и комуникации и публично оповестяване. Манолов даде за пример Латвия, в която въвеждането на еврото довело до 15% ръст на чуждите инвестиции.

България ускорено трябва да предприеме действия към присъединяване на единния надзорен механизъм (ЕНМ). Това е изключително важна застраховка на банковата ни система. Трябва да бъде подписан договор и с Централната банка, каза той. Манолов посочи, че след оценка на качеството на активите банките трябва да получат срок за разработване в случай на необходимост на план за запълване на капиталовия недостиг. След този план проблемните институции имат срок за реализирането му, с последващ стрес тест. Той подчерта и позитивите от влизане в ЕНМ преди приемане на еврото, сред които увеличаване на доверието в банковата система.

"Системата за ранно предупреждение не сработи в БНБ през 2014 г., друга грешка е неинформираността на УС на БНБ. Системата за ранно предупреждение трябва да отиде към УС и да се извади от надзора. БНБ трябва да има достъп до междинните финансови отчети", смята кандидатът на РБ. Според него е нужно да се прецени и необходимостта за отделяне на инвестиционното от търговското банкиране.

Изводите на Бисер Манолов са, че България трябва да започне разработване на план за присъединяване към еврозоната, както и да има наложителен подход на балансирана твърдост. Димитър Танев от РБ посочи, че след казуса с източването на КТБ, РБ застава зад Бисер Манолов, като един независим експерт, който ще върне доверието в БНБ.

Нямам никакво съмнение, че България трябва да влезе в еврозоната с валутен борд, каза Бисер Манолов. Той обаче подчерта, че имаме да си пишем още доста домашното преди да влезем в еврозоната. Надзорният съвет безспорно трябва да бъде публичен. От морална гледна точка целият УС на Централната банка трябва да носи отговорност за случилото се през 2014 г., каза Бисер Манолов.

Той посочи, че БНБ по-скоро е направила достатъчно по темата за кризата в Гърция. Той заяви, че вече има идеи за екип, но няма как да го каже сега.

БГНЕС припомня, че досегашният управител на БНБ Иван Искров подаде оставка, считано от 10 юли, три месеца преди изтичането на втория му мандат на този пост. Окончателният избор на гуверньор на централната банка ще стане на заседание на Народното събрание, на което депутатите ще гласуват кандидатурите поотделно.