Вулканични изригвания в Северна Америка са изсипали облаци пепел върху европейския континент и най-вероятно са причинили упадъка на Римската империя, твърди американски учен, цитирани от в. "Дейли телеграф".

На 24 март 536 година небето над Европа ненадейно притъмняло и гъст облак от пепел се задържал над континента цели 18 месеца. Историци като Прокопиос описват събитието, като изтъкват, че Слънцето е било затъмнено от пелената и е светело не по-силно от Луната. През лятото имало заледявания и снегове, а липсата на достатъчно светлина съсипала реколтите.

Три години по-късно подобни облаци от пепел блокирали Слънцето в продължение на много месеци. Природното бедствие предизвикало повсеместен глад и причинило Юстиниановата чума, която убила една трета от европейците.

Вулканичната катастрофа е нанесла фаталния удар на разклатената Римска империя.

Днешни учени, анализирали ледени проби от Гренландия и Антарктида установили, че изригванията са били през 536 и 539 година. За явлението писал римския преторианец Касидорус - "Преживяхме зима без бури, пролет без прохлада, лято без жега".

Заради вулканичните облаци температурите в Европа рязко спаднали, имало суши и недостиг на храни.

Според Майкъл Сигъл от Института за пустинни изследвания в град Рино и института "Пол Шерер" в Швейцария вече може да се даде научно обяснение на загадъчната пелена, надвиснала на Средиземноморието през 536 година. Спадането на температурите се дължало на изхвърленитe от вулканите в атмосферата сулфати. Те блокирали слънчевите лъчи. Четири от най-студените лета били регистрирани точно в този период.