Специализираният наказателен съд не успя да даде ход на делото„Октопод“ – за организиране и ръководене на престъпна група, създадена за рекет и изнудване. То трябваше да започне отначало днес в Специализирания съд. 

Причината е, че част от пострадалите не се явиха в съдебната зала, защото не са били редовно призовани.

На 23 септември съдът отново ще се опита да даде ход на делото.

Делото, наречено „Октопод“ по името на операцията на МВР преди него – една от знаковите при управлението на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, тръгна в Софийския градски съд през декември 2011 г. 

Обвинителният акт по него е от 200 страници и беше внесен на 7 ноември 2011 г., след повече от година и половина разследване. Бяха проведени 75 заседания и разпитани 180 свидетели.

Процесът трябваше да започне отново, след като съдия Румяна Ченалова беше отстранена от длъжност. Той беше върнат в досъдебна фаза и разпределен на съдия-докладчика Атанас Атанасов. 

В началото на април 2015 г. съдия Атанасов прекрати съдебното производство и изпрати делото на Специализираната прокуратура. В началото на юни Спецсъдът определи чрез системата за случайно разпределение на делата нов съдия-докладчик. Процесът ще се гледа от Виктор Чаушев.

Подсъдими са Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов и Янко Попов. 

Някогашният висш прокурор Цеко Йорданов няма да бъде съден. Стана ясно, че материалите – общо 4 папки, срещу обвинителя, са били отделени от преписката срещу Алексей Петров и изпратени в Софийската градска прокуратура. 

До това се е стигнало, защото по закон делата срещу магистрати се разглеждат само от Софийския градски съд.