Паметната плоча на къщата на ул.“Духовно възраждане“ 23, където народният поет Иван Вазов е живял в Русе в края на 19 век, е възстановена и ще бъде открита официално на 9 юли в 12 часа.
Инициативата плочата, която липсва от години върху фасадата на дома, да бъде изработена и поставена наново, е на преподаватели по български език и литература от училищата в Русенска община. Идеята за това дала Татяна Нахабедян, учителка в Професионалната гимназия по облекло, която забелязала липсата на паметния знак, когато водела свои ученици да им покаже русенския дом на Вазов.
За моя радост всички колеги единодушно подкрепиха моето предложение, каза Нахабедян. Преподаватели по литература от русенски училища направили своите дарения, към тях се присъединила и Общината, която също адмирирала идеята и я подкрепила финансово. 
Скулпторът Георги Радулов, който е автор и на първата „Вазовска“ плоча, възстановил знака за присъствието на класика в Русе.
Решихме да направим откриването в деня, когато се навършват 165 години от рождението на патриарха на българската литература, каза Татяна Нахабедян.