Десетки преподаватели по български език и литература от русенски училища се събраха вчера точно в 12 часа, за да отбележат 165-ия рожден ден на патриарха на българската литература Иван Вазов. Това стана с откриването на възстановената паметна плоча на класика върху сградата, в която той е живял малко повече от година в Русе, докато е бил чиновник за специални поръчки на временния губернатор на освободения град.
Това е нашият скромен жест на почит и признателност, каза литераторката Татяна Нахабедян, която е споделила идеята си за възобновяване на плочата миналата есен по време на съвещанието на българистите. Нямаше колега, който да не откликна, каза Нахабедян, като изрази благодарност и към Общината, която се е присъединила към този благороден жест. Кметът Пламен Стоилов поздрави преподавателите и учениците, които въпреки адската горещина почетоха рождената дата на Дядо Вазов. Той, както и всички присъстващи, получи от учителите-литератори малък стикер с портрета на поета. 
Второкласничките от основно училище „Иван Вазов“ Калина и Магдалена рецитираха Вазовото „Аз съм българче“, ученици от СОУ за европейски езици припомниха други негови незабравими стихотворения - „Родна реч“ и „Моите песни“, а първокласничката Мира Пуйкова от СОУЕЕ трогна всички с песента „Молитва“ по стих на Вазов, който е в читанките на българските първолаци повече от век.