Гръцкият премиер Алексис Ципрас е обсъдил по телефона с руския президент Владимир Путин Путин резултатите от референдума в Гърция по условията за предоставяне на финансова помощ от кредиторите на Атина. Разговорът се е състоял по инициатива на гръцката страна, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

61,31% от гласувалите на референдума в Гърция са отхвърлили условията на международните кредитори за реформи.

Двамата ръководители са разисквали и някои въпроси на по-нататъшното развитие на руско-гръцкото сътрудничество. Путин е изразил подкрепа за народа на Гърция при преодоляването на трудностите, пред които е изправена страната, посочва Кремъл.

По-рано днес говорителят на Путин – Дмитрий Песков, каза пред журналисти, че в Кремъл смятат, че

ако Гърция се нуждае от финансова помощ, тя трябва да се обърне към Русия.

Засега обаче такава молба не е постъпвала.

Запитан дали Москва ще окаже финансова помощ на Гърция, ако тя не се договори с кредиторите, представителят на Кремъл, каза, че този въпрос „трябва да бъде адресиран към Атина“. Ние нееднократно сме казвали, а и външният министър Сергей Лавров е говорил, че досега не е постъпвала молба за помощ и тази тема не е фигурирала в нашите двустранни контакти с Гърция, каза още Песков.

В Кремъл се отнасяме с уважение към резултатите от референдума в Гърция

и много внимателно следим развитието на ситуацията, каза още Песков и добави, че темата за Гърция не фигурира в дневния ред на срещата на високо равнище на БРИКС в Уфа тази седмица.

Междувременно Ципрас разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и се съгласи да представи предложение на Гърция за постигането на споразумение за финансова помощ на утрешната среща на върха на ЕС. Ципрас говори и с президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, а още снощи той се чу по телефона с френския президент Франсоа Оланд, припомня АФП.

От своя страна президентът на Гърция Прокопис Павлопулос също е имал телефонен разговор по обяд с Оланд.